instant fap

Genocid na fotografijama

U Gradskoj galeriji u Sanskom Mostu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Genocid u dolini rijeke Sane“.

Autor ove izložbe, koja je postavljena povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, je poznati sanski fotograf Samir Sinanović. Postvku izložbe čini tridesetak fotografija koje su nastajale u poslijednjih petnaest godina, koliko se već intezivno traga za osobama nestalim na području nekoliko općina koje se nalaze u dolini rijeke Sane.

Fotografije su pratile čitav proces pronalaska žrtava, od njihovog ekshumiranja, preko identifikacije, pa sve do ukopa i poslijednjeg oproštaja od svojih porodica. Između ostalog, na fotografijama se nalaze prizori mnogobrojnih otkrivenih masovnih grobnica sa tijelima ubijenih, zatim tu su fotografije koje prikazuju mukotrpan proces njihove ekshumacije i identifikacije u centru Šejkovača, te najzad bolne slike sa kolektivnih dženaza i ukopa, što predstavlja zatvoreni krug tužne ljudske sudbine, ovjekovječene umjetničkom fotografijom.

Na otvaranju izložbe, aktivista Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, Edin Ramulić, je istakao kako je na području tri općine Ključ, Sanski Most i Prijedor, u protekloj agresiji ubijeno 4 500 civila, a da se za 1 100 tijela još uvijek traga. „Ove tri općine su obuhvaćene tačkama optužnice za genocid protiv najviše rangiranih srpskih vojnih i političkih lidera“, dodao je Ramulić.

Predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, Nihad Ključanin, uputio je apel nadležnim ustanovama, raznim udruženjima proisteklim iz proteklog rata, ali i običnim građanima, u kojem je naglasio da žrtve iz proteklog rata ne smiju biti zaboravljene. On je još jednom zatražio od državnih institucija da se ubrzaju procesi vezani za traženje nestalih, i procesuiranje odgovornih za počinjene ratne zločine.

Ova izložba sa sobom nosi poruku da ne smijemo dozvoliti da iz našeg kolektivnog sjećanja zauvijek budu izbrisane nestale osobe, za kojima se još uvijek traga, istakli su organizatori izložbe Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ i Udruženje logoraša Sanski Most. Izložba će biti otvorena i u narednim danima.

[flagallery gid=56 name=Gallery]

KOMENTARI