HomeVijestiBiH

Glavna tužiteljica otkrila: MUP nije 18 puta prijavio Sanjina Sefića

Sanjinu Sefiću 17 i po godina zatvora

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas se obratila glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić.

Iskazavši kako cijeni zainteresiranost građana i angažman Vlade za zabrinutost u Kantonu Sarajevo, Burzić je poručila kako Tužilaštvo ne odgovara za sigurnosnu situaciju u Sarajevu, nego je nadležno da goni počinioce krivičnih djela i da ih otkriva.

“Ne skidamo sa sebe odgovornost i duboko cijenim, kao i sve moje kolege, da ovo tužilaštvo može na posredan način utjecati na sigurnosnu situaciju u KS-u. Ne samo tako što će goniti počinioce, dizati optužnice, već i na način što ćemo istrajavati u mjerama predlaganja pritvora i da će se debelo voditi računa o kaznama koje se dogovaraju u sporazumima s tužilaštvom”, rekla je tužiteljica.

Potom je dodala kako kaznena politika u Kantonu nije adekvatna: “Kazna ima dvije pouke – jedna je specijalna intervencija (da osobu naučimo i sankcioniramo za ono što je učinila), a drugi segment kazne, koji sud apsolutno zanemaruje, jeste prevencija. Sud je taj koji kaznom treba pokazati da se kriminal ne isplati. Sudija ima mogućnost da sam utvrdi koje to činjenice prihvata kao olakšavajuće, a kao otežavajuće – ovo govorim kao bivši sudija Kantonalnog suda u Sarajeva, gdje sam se uvijek trudila da provedem pravdu pod normu. Tako se ponašam i kao tužilac.”

Komentirala je Burzić i (ne)saradnju MUP-a i Tužilaštva KS-a, tvrdeći da ovaj odnos nije narušen: “U situaciji kada sam ja procijenila da glava kuće, u ovom slučaju komesar, treba da procijeni rad jednog policijskog službenika u vrlo važnom predmetu (slučaj Dženana Memića) – to nije nesaradnja, već istrajavanje na utvrđivanju odgovornosti.”

“Tri puta sam komesaru dostavljala dokaze da je možda bilo propusta”, nastavila je tužiteljica, “da nisam, osjećala bih se saučesnikom u pojedinim djelima.”

“Također, 18 krivičnih prijava za Sanjina Sefića – nadam se da je ova rečenica komesara Vahida Ćosića bila greška. Dobili smo samo osam prijava protiv Sefića – ‘samo’, ali je to ipak duplo manje od 18. Od toga se šest odnosilo na njega kao maloljetno lice i na svih šest smo reagirali na način što smo podnijeli prijave za pokretanje postupka.

Dvije smo dobili za njega kao punoljetnu osobu i obje su prijave procesuirane – što se tiče jedne, otvorena je istraga i zbog nedostataka dokaza je obustavljena. U drugom predmetu podignuta je optužnica, proglašen je krivim – žalili smo se na kaznu i čekamo odluku Kantonalnog suda Sarajeva”, otkrila je glavna tužiteljica u Kantonu Sarajevo.

Potom je Burzić govorila o tri slučaja sa smrtnim posljedicama u saobraćaju. Prvi jeslučaj Semira Rastodera (udes u Nedžarićima, kada je poginula Hava Šljivić-Dovadžija). “On je završio s kaznom zatvora od 5,5 godina, međutim sud nije nakon izricanja presude odredio pritvor Rastoderu. Mi nemamo pravnog sredstva da se na to žalimo, žalili smo se na presudu, ali Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi.”

Zatim slučaj Nermina Masle koji je na Socijalnom u Sarajevu udario dvije pješakinje, a jedna je preminula. “Osuđen je na 4,5 godine zatvora. Mi smo se žalili na tu kaznu, ali je Vrhovni sud odbio našu žalbu, uvažio žalbu odbrane i presudio mu na četiri godine zatvora.”

“Trenutno se vodi slučaj Kerima Mudželeta koji je u pritvoru. Mudželetu se sudi zbog pogibije Jelene Opričić, koju je Mudželet udario automobilom ispred Predsjedništva. Odbrana se nekoliko puta obraćala Tužilaštvu s prijedlogom da se sklopi sporazum o krivnji. Nećemo prihvatiti neadekvatne kazne – posljednji prijedlog bio je pet godina. Nismo prihvatili”, otkrila je tužiteljica.

Koliko je bilo istraga, optužnica, žalbi…

Odgovarajući na često postavljeno pitanje o različitim brojevima o krivičnim djelima u MUP-u i Tužilaštvu, kazala je kako oni ne postupaju samo po prijavama MUP-a, već i po prijavama FUP-a, Tužilaštva BiH, građana, Porezne uprave, Finansijske policije, itd…

“U toku 2015, Tužilaštvo je otvorilo 7661 predmet o poznatom počinitelju, od toga je MUP otvorio 5504 predmeta; otvoreno je 9166 predmeta po nepoznatom izvršiocu. U ovoj godini, do 14. oktobra imali smo 5842 predmeta s poznatim izvršiteljem, a od toga su 3545 predmeta stigla iz MUP-a, te 5470 predmeta s nepoznatim počiniteljem”, otkrila je tužiteljica.

Doznali smo da su prošle godine riješili 2369 istraga, a ove godine, dosad, 1637. Podnijeli su i 275 žalbi prošle godine, od čega 116 žalbi na kaznu – odbijeni smo u 180 slučajeva, u 60 predmeta uvažene žalbe – nijednom nije preinačena odluka o kazni. Ove su godine podnijeli 189 žalbi – 104 za kaznu, odbijeni u 38 slučajeva, uvaženi u 17 predmeta i opet niti jednom o promjeni kazne.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0