instant fap

Glumac Josip Pejaković dobio rekordna 24 glasa, Saša Petrović 63, Milan Pavlović 174

Daleko od očiju, daleko od srca, izreka je u kojoj bi opravdanje za debakl na proteklim lokalnim izborima moglo potražiti više nekada vrlo utjecajnih političara, kao i javnih ličnosti. Evo nekoliko primjera…

Njihov pokušaj da se na mala vrata, preko lokalnih izbora, vrate u visoku politiku završio je neslavno. Najbolji, ali ne i jedini primjer je bivši federalni premijer i nekada jedan od pretendenata na mjesto nasljednika Alije Izetbegovića kao čelnika SDA Edhem Bičakčić. Nakon što je voljom međunarodne zajednice uklonjen sa svih javnih dužnosti Bičakčić se privremeno povukao u svijet biznisa, a nakon političke rehabilitacije aktivirao se u malo poznatoj Bosanskohercegovačkoj narodnoj stranci (BNS). Ubrzo je izabran i za predsjednika stranke, a na proteklim lokalnim izborima stranka je gradila kampanju na plakatima s njegovim likom i porukama. U sarajevskim općinama, gdje je očekivao najbolje rezultate, BNS je u pravilu dobio manje od jedan posto glasova. U Centru su Bičakčićevi kandidati dobili manje od, primjerice Komunističke partije, a u Starom Gradu vode “mrtvu utrku“ s potpuno nepoznatom strankom Novi pokret BiH. Sarajevo je i Bičakčićeva glasačka baza, a nakon ovakvih rezultata vjerojatno je zaključio kako je dobro postupio što i sam nije istaknuo kandidaturu za načelnika ili vijećnika.

Nekada neprikosnoveni premijer Federacije nije jedini poznati političar koji je potonuo na proteklim izborima. Nije mnogo prošlo otkako je Vahid Hećo vedrio i oblačio Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva FBiH. Bliski suradnik i osoba od povjerenja Harisa Silajdžića, još prije dvije godine je odlučivao o energetskim projektima vrijednim milijarde maraka. Međutim, njegova kandidatura za načelnika općine Visoko završila je potpunim fijaskom. Hećo je završio na pretposljednjem mjestu sa skromnih 1775 glasova.

To je skoro 20 puta manje od broja glasova koje je Hećo dobio prije šest godina kao kandidat SBiH-a na općim izborima. Značajniji rezultat na proteklim izborima nisu ostvarili ni nekadašnji zastupnik u državnom Parlamentu, a sada predsjednik Srpske napredne stranke u BiH Hadži Jovan Mitrović, a zanimljivo je da je izborni neuspjeh doživio i šef kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić. On je bio kandidat za načelnika Prnjavora i toliko je bio uvjeren u pobjedu da je na posljednjem zasjedanju izjavio kako uskoro odlazi na novu dužnost. Kada ovako prolaze politički veterani onda možda nije ni čudno što su neki početnici u političkoj areni pretrpjeli izborni poraz.

Iako nije rijedak slučaj da glumci uspiju u politici, to se Milanu Pavloviću i Saši Petroviću najvjerojatnije neće dogoditi. Glumci koje televizijski gledatelji uglavnom poznaju po rolama u humorističkim serijama i igranim filmovima, okušali su izbornu sreću sa Strankom za europsko Sarajevo. U općini Novo Sarajevo, gdje je Milan Pavlović bio nositelj liste za općinsko vijeće, SES je završio tek na 15. mjestu sa 1,7 posto glasova, a Pavlović se zaustavio na 174 glasa. Popularni Dino Mehmeda Mujkić iz serije „Lud, zbunjen, normalan“ svoj izlet u politiku neće pamtiti po dobrom rezultatu. Slično je prošao i njegov stranački kolega u općini Centar Saša Petrović. Glumac kojeg se starije generacije sjećaju još iz „Audicije“ predvodio je SES na listi za općinsko vijeće i osvojio tek 63 glasa. Još teži poraz pretrpio je njegov kolega Josip Pejaković koji je kao kandidat „Boljitka“ u istoj općini dobio 24 glasova.

KOMENTARI