instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

GM-ov konceptni upravljač izgleda poput ručne konzole

GM-ov konceptni upravljač izgleda poput ručne konzole

GM Design je predstavio konceptni upravljač za koji će mnogi reći da više liči na ručnu igraću konzolu.

Tehnički govoreći, ne radi se o klasičnom “okruglom” upravljaču, nego o konceptu koji nalikuje na ručne konzole kao što je Nintendo Switch, ali sa kontrolama presvučenim kožom. No, ovaj dizajn bi mogao nagovijestiti budućnost upravljača gdje će autonomni sistemi obavljati većinu radnji dok će vozač imati tek manju ulogu.

Dizajn koncepta je objavljen na zvaničnom Instagram profilu General Motors Design studija, što bi moglo značiti da ga nećemo uskoro vidjeti u pravim automobilima. Ipak, on nudi interesantnu ideju o tome u kojem smjeru ide razvoj upravljača.

Dosad smo vidjeli mnogo konceptnih upravljača sportskih automobila sličnih onom u Modelu S, kao i one kakvi se nalaze u avionima. Svi oni imaju minimalistički dizajn.

Na Instagramu nije objašnjeno kako bi upravljač funkcionisao, ali su neke stvari očigledne. Ekran osjetljiv na dodir koji se može koristiti za okretanje prednjih točkova, a haptičke kontrole za odabir stepena prijenosa s lijeve strane također znače da je moguće izabrati smjer.

S desne strane se vide kontrole koje vjerovatno služe za odabir stavki na ekranu, ali bi moglo biti i dugme za ubrzavanje. S funkcijom kočenja s lijeve strane, ubrzanje na desnoj strani ima smisla. To znači da bi se automobil u potpunosti mogao kontrolisati pomoću upravljača.

Prikazane su dvije verzije upravljača, jedan u autonomnom modu sa futurističkim ekranom te drugi s “ljudskim modom”.

Iako bi se moglo pretpostaviti da se radi o električnom automobilu, upravljač ipak pokazuje očitanja za temperaturu i ulje, ali ne i za stanje rezervoara.

Zbog ekrana na upravljaču nema mjesta za zračni jastuk, ali treba imati na umu da se radi o konceptu te da se normalni standardi u ovakvim slučajevima ponekad i ne primjenjuju.

KOMENTARI