instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Godine nisu prepreka / Bogat urod u voćnjaku Jerke Dropulić

Godine nisu prepreka / Bogat urod u voćnjaku Jerke Dropulić

I pored veoma loših vremenskih uslova za ovo doba godine, u svome voćnjaku na području sela Brdari Jerka Dropulić i ove godine očekuje rekordan urod voća. I pored toga što je već zagazila u osmu deceniju života, ova vrijedna žena uzgaja jedan od najbogatijih voćnjaka na području Općine Sanski Most.

Jerka kaže kako su godine mukotrpnog truda i rada uložene u obnovu i podizanje voćnjaka i ove godine dale pun rezultat. Voćnjak je dao urod od oko 35 tona jabuke, nekoliko tona kruške i šljive, a Dropulićeva ističe kako je i aronija, nova kultura koju su zasadili prije tri godine, izuzetno dobro rodila.

Ističe kako prilikom prehrane stabala koristi isključivo organsko đubrivo i zaštitna sredstva koja se spravljaju na prirodan način te da izbjegava upotrebu hemijskih preparata i supstanci zbog čega se njeno voće ubraja u proizvode s izuzetnom organskom kvalitetom. Prema njenim riječima, dio voća lošije kvalitete završi u proizvodnji soka i rakije, koji su kod kupaca također na glasu.

Tokom berbe na svome imanju Dropulićevi zapošljavaju i sezonske radnike iz okolnih sanskih sela. Prisjeća se kako su se ona i suprug, nekoliko godina nakon rata, iz izbjeglištva u Hrvatskoj vratili na svoje imanje te zatekli porušenu kuću, opustošen i zarastao voćnjak. Supružnici su nekada radili u banjalučkoj “Vitaminci”, ali su neposredno pred početak rata odlučili da u rodnim Brdarima podignu vlastiti voćnjak. Sem voća, Jerka u svome voćnjaku uzgaja i aroniju.

Kaže kako se na ličnom primjeru uvjerila u njena izuzetno ljekovita svojstva, te tvrdi kako je sok spravljen od ove biljke značajno pomogao u liječenju njenog supruga Ivana koji je nakon moždanog udara bio u veoma teškoj situaciji. Danas se on osjeća mnogo bolje i pomaže supruzi u berbi i sortiranju voća. Jerka Dropulić s ponosom ističe kako je na lokalnom tržištu, ali i šire, njeno voće postalo prepoznatljiv brend te da veliku količinu proizvoda proda na kućnom pragu.

Problem joj predstavlja makadamski put do njneog imanja koji je za lošeg vremena često u teškom stanju. Ipak, ni to ne predstavlja problem ljubiteljima voća koji sem kupovine na imanju Dropulićevih često provedu lijepe trenutke u ambijentu raskošnog voćnjaka i prekrasnog krajolika….

KOMENTARI