Godišnjica 7. Korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine

HomeVijestiBiH

Godišnjica 7. Korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine

Prolongiran početak snimanja serije o čuvenoj operaciji “Tigar” Petog korpusa Armije RBiH

Na današnji dan, formiran je Sedmi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sedmi korpus je formiran ratne 1994. godine u Travniku i za kratko vrijeme je zaslužio epitet najofanzivnije jedinice, s obzirom na to da je bio najmlađi armijski korpus u proteklom ratu te je oslobodio najveći dio okupiranog bh. prostora. Više puta je naglašeno kako Sedmi korpus Armije RBiH u proteklom ratu nije izgubio ni pedalj teritorije.

Sedmi korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavuArmije RBiH. Osnovan je 7. aprila 1994. godine sa sjedištem u Travniku. Komandant korpusa za čitavo vrijeme njegovog postojanja bio je Mehmed Alagić.

Za kratko vrijeme je zaslužio epitet najofanzivnije jedinice, obzirom da je najmlađi armijski korpus u proteklom ratu oslobodio najveći dio okupiranog bosanskohercegovačkog prostora.

Veliki dorpinos u formiranju, a i u samom djelovanju Sedmog korpusa dali su Krajišnici na čelu sa legendarnim generalom Mehmedom Alagićem, prvim i jednim komandantom ove proslavljenje armijske jedinice.

U povodu obilježavanja Dana formiranja 7. Korpusa i Dana Armije R BiH, svim demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i članovima porodica šehida i poginulih boraca INMEDIA upućuje iskrene čestitke.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0