Godišnjica pogibije ZLATNOG LILJANA Amira Žilića

Homeinmedia danas

Godišnjica pogibije ZLATNOG LILJANA Amira Žilića

Amir Žilić je svoj mladi život ugradio u temelje slobode koju danas uživamo

U Starom Majdanu danas je obilježena 27. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog ljiljana“ i heroja proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovano u centru ovog mjesta, na spomen obilježju koje je otkriveno prije dvije godine, prisustvovali su članovi porodice rahmetli Amira Žilića, predstavnici društveno političkog i vjerskog života, te mještani Starog Majdana i Sanskog Mosta.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili te odali počast svim poginulim pripadnicima Armije RBiH i civilnim žrtvama agresije iz ovoga mjesta. O herojskom putu ovog heroja govorio je njegov ratni saborac i član rukovodstva Udruženja „17. viteška krajiška brigada“, Salko Karajlić. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako herojstvo Amira Žilića zauvijek treba biti zvijezda vodilja za mlade generacije. 

Brojne delegacije potom su položile cvijeće na spomen obilježje koje izgrađeno u Amirovu čast na trgu koji nosi njegovo ime, u samom središtu Starog Majdana. Tragična pogibija Amira Žilića, 24-godišnjeg oficira 17. viteške krajiške brigade dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“.

U vrijeme pogibije Amir Žilić bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade. Njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – „Zlatnim grbom s mačevima”.

Ovom prilikom upriličena je i posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0