Godišnjica stradanja u logoru “Krings”

HomeLokalne temeSanski Most

Godišnjica stradanja u logoru “Krings”

Sjećanje na zatočeničke dane u “Kringsu”

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most i Mjesne zajednice Stari Majdan, danas je upriličena posjeta bivšem logoru „Krings“, gdje su evocirane uspomene na stradanja logoraša u tom logoru 1992. godine.

Pomenimo, logor „Krings“, je formiran početkom agresije na Općinu Sanski Most od strane tadašnjih srpskih vlasti. Riječ je o hali istoimenog preduzeća, kroz koju je u periodu od 30.05. do 27. avgusta 1992. godine prošlo oko 700 logoraša. Među njima je bilo oko 500 muškaraca, dok su ostalo bili žene, djeca i starci. Formiranju ovog logora prethodio je široki napad srpskih snaga na Stari Majdan, ali i susjedna sela Staru Rijeku i Briševo.

Tom prilikom izvršen je stravičan zločin nad nedužnim civilima, najveći dio mještana prognan je iz svojih kuća, veliki broj stambenih objekata je uništen ili spaljen. Muškarci, žene i djeca iz Starog Majdana zatočeni su u halu „Krings“, koja je bila jedna vrsta koncentracionog logora za građane nesrpske nacionalnosti. U ovom logoru, nakon etničkog čišćenja, bili su zatočeni mještani i sa desne obale rijeke Sane, naselja Aganovići i Karići, kao i dijelovi Banjalučke i Stanične ulice. Ovdje su logoraši fizički i psihički maltretirani, izgladnjivani, uz brojna druga kršenja ljudskih prava, od čijih posljedica su umrle dvije osobe. T

reba istaći da su logor u to vrijeme obezbjeđivali pripadnici aktivnog i rezervnog sastava srpske policije Sanski Most, koji su dozvoljavali civilima i uniformisanim vojnicima VRS-a da brutalno zlostavljaju zatočene logoraše. Jedan od zatočenih logoraša u hali Krings bio je i Nesib Okčić, koji je ovom prilikom evocirao uspomene na strašne dane. U hali Krings, od posljedica brutalnog premlaćivanja, preminuo je Munib Mašić. Ovom prilikom, prisutnima se obratio njegov sin Meho.

Predsjednik Udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, prilikom obraćanja još jednom je naglasio kako brojni zločini počinjeni u periodu agresije još uvijek nisu stavljeni pod lupu pravde, a njihovi naredbodavci i izvršioci nikad nisu procesuirani. Na spomen ploču koja je podignuta ispred ulaza u nekadašnju halu „Krings“ delegacije su položile cvijeće te je učenjem fatihe i minutom šutnje odata počast svim nevinim žrtvama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0