instant fap

Google i Apple strahuju od kompanija za koje niko nije čuo

Dva su glavna trenda koja će u budućnosti obilježiti tehnološku industriju. Prvi se odnosi na korištenje interneta, a drugi na kinesko tržište, piše Businessinsider. 

Naime, u budućnosti će sve veći broj ljudi koristiti mobilni internet, a paralelno s time, smanjivati će se broj onih koji internetu pristupaju putem računala.

Drugi se trend odnosi na kinesku navalu na internet. Već danas je broj kineskih korisnika interneta veći nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu, a takav će se trend, prema svemu sudeći, nastaviti i u budućnosti.

Istraživanje kompanije IDC pokazalo je kako kinesko tržište zauzima oko 25 posto udjela u svjetskoj prodaji pametnih telefona, tzv. ‘smartphoneova’. Uspredbe radi, SAD drži oko 17,5 posto prodaje smartphoneova, prenosi poslovni.hr.

U kombinaciji, navedeni trendovi upućuju na očitu realnost koja nas očekuje u budućnosti tehnološke industrije. Prema tome, kompanije koje će ubuduće željeti imati utjecaja u toj industriji morati će aktivno sudjelovati i na kineskom tržištu pametnih telefona. Google i Apple su to već, dakako, učinili.

No postoji jedan drugi problem. Riječ je o kineskom divu, kompaniji Alibaba, najpoznatijoj po elektronskoj trgovini. Naime, ta je kompanija već razvila svoj operativni sistem za pametne telefone – Aliyun. Aliyun se bazira na Linuxu, a od Appleovog iOS-a te Googleovog Androida razlikuje se po tome da korisnici ne preuzimaju aplikacije već se putem njih spajaju na web.

Izgleda da vrijeme ove kompanije tek dolazi.

Izvršni direktor Alibabe za Wall Street Journal je naveo kako se prodaja pametnih telefona kompatibilnih sa njihovim operativnim sustavom u posljednjih nekoliko godina naglo povećala.

Trenutno, na kineskom je tržištu vodeći Android, dok se Appleov iPhone nalazi na drugom mjestu. No Aliyunu u prilog ide sljedeća činjenica. Naime, riječ je o lokalnoj kompaniji, a lokalne kineske tehnološke kompanije su itekako favorizirane na kineskom visoko reguliranom tržištu.

KOMENTARI