instant fap

Google protiv “intenet pravila” UN

Kompanija Google oštro je kritikovala najavljenu decembarsku konferenciju Ujedinjenih nacija posvećenu pravima na internetu, pozivajući sve korisnike interneta da potpišu jedinstvenu peticiju.

Unija za međunarodnu telekomunikaciju (ITU), agencija Ujedinjenih nacija, sakupiće narednog mjeseca predstavnike svih članica kako bi uspostavili nova “pravila igre” na internetu. Međutim, Google upozorava da će to ugroziti slobodu govora na internetu, otvoriti prostor za agresivniju cenzuru…

“Neki od predloga omogućavaju vladama da pojačaju cenzuru pa čak i da ukinu pristup internetu”, navodi Google na svom internet sajtu “Take Action”.

Osim brojnih problematičnih prijedloga, Google kritikuje i to što će o “budućnosti interneta” odlučivati predstavnici vlada, a ne stručnjaci ili kompanije koje su uključenje u kreiranje internet sadržaja.

Međutim, ITU navodi da je vladama svih zemalja ostavljena sloboda da na konferenciju pozovu stručnjake iz ove oblasti, ukoliko to žele. Iz te agencije dodaju da će nove mjere biti preduzete kako bi bio omogućen slobodan protok informacija i izjednačen pristup internetu širom svijeta, ali i kako bi se regulisala marketinška pravila u toj oblasti.

Oni dodaju da je posljednji zvanični dokument, koji je još uvijek na snazi, usvojen 1998. godine, a od tada se u svijetu interneta promjenilo mnogo stvari.

ITU je odbio da pre konferencije zvanično objavi prijedoge koji su pristigli iz brojnih zemalja, ali je to umjesto njih učinio sajt “Wcileaks” koji vode istraživači sa Univerziteta “George Mayson”.

Posjlednji u nizu objavljenih detalja, koji su samo dio onoga o čemu će se govoriti u decembru, dolazi iz Rusije. Naime, tamnošnji predstavnici zahtjevaju da se najveći dio odgovornosti u kontroli interneta koji imaju vlasti SAD prebaci na neki nadnacionalni organ ili da se podjeli na više zemalja.

Dr Hamdoun Toure, generalni sekretar ITU, komentarisao je ranije za BBC, način na koji će konferencija funkcionisati i kako će novi propisi biti usvojeni. On tvrdi da će pokušati da izbjegne većinsko glasanje ukoliko bude velikih nesaglasnosti oko nekih pitanja, te da će raspravu voditi u smjeru kompromisa.

“Mi nikada ne glasamo jer glasanje znači da ćemo imati pobjednike i gubitnike a to je luksuz koji ne možemo da priuštimo”, kazao je Toure, dodajući da ono što ne bude prihvatljivo makar i samo jednoj zemlji, neće biti prihvaćeno.

Sporna konferencija biće održana od 3. do 14. decembra u Dubaiju.

Izvor:b92.net

KOMENTARI