Google za 20. rođendan korisnike vodi kroz garažu u kojoj je nastala kompanija

HomeMagazin

Google za 20. rođendan korisnike vodi kroz garažu u kojoj je nastala kompanija

Novi Googleov eksperiment pogađa što ste pokušali nacrtati
Na početnoj stranici Google pretraživača danas možete pronaći video u kojem je predstavljen razvoj Googlea kroz protekle godine.

Pored videa, Google je korisnicima ponudio i 3D simulaciju garaže u kojoj su Larry i Sergey razvijali današnju američku multinacionalnu korporaciju. To je bila garaža njihovog prijatelja Susana Wojcicka u Menlo Parku, Kalifornija.

Pored garaže, moguće je virtualno obići i kuću u kojoj je poznati dvojac živio. Kompletna kuća ispunjena je raznim napravama iz 90-ih godina, što je posebno zanimljivo.

Podsjećamo, Larry i Sergey su kao studenti Univerziteta Stanford željeli napraviti internet pretraživač koji će organizirati svjetske informacije i napraviti ih univerzalno dostupnim i korisnim. Tada nisu mogli ni zamisliti da će napraviti jednu od vodećih korporacija u svijetu te najposjećeniju web stranicu.

Google je 1999. godine preselio svoj ured u Palo Alto u Kaliforniji, zajedno s nekoliko uposlenika. Craig Silverstein, Larryjev i Sergeyev kolega na Stanfordu, bio je prvi uposlenik Googlea.

Google je navodno neko vrijeme bio na računarskim serverima na Stanfordu, gdje je testirana verzija pretraživača.

Legenda koja kruži Silikonskom dolinom kaže da su Brin i Page ponudili kompaniju na prodaju za otprilike milion dolara, ali kupce nisu našli. Oni danas posjeduju oko 14 posto dionica Googlea, ali kontroliraju 56 posto dioničarske glasačke moći kroz takozvane “superglasačke zalihe”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0