GORICE I SKUCANI VAKUF NIKAD IZDATI NEĆE – SDA SE KA POBJEDI KREĆE

GORICE I SKUCANI VAKUF NIKAD IZDATI NEĆE – SDA SE KA POBJEDI KREĆE

Učešćem činu polaganja kamena temeljca za gradnju spomen obilježja poginulim i nevino stradalim mještanima Gorica, započela je posjeta predstavnika SDA u Goricama.

Nakon obraćanja glavnog imama ef. Mirze Žerića i načelnika Farisa Hasanbegovića, mještani Gorica su se zajedno uputili na lokaciju gdje je održana tribina Stranke demokratske akcije.

Nezaobilazna tema slično Naprelju i u Goricama je bio rad rudnika, a koja je za mještane i ovog naselja svakako prioritetno pitanje zbog uticaja rudnika na svakodnevni život mještana Gorica.

Meho Talić je ispred mještana Gorica istakao: problem buke u trećoj smjeni na površinskom kopu rudnika, te činjenicu da rudnik ometa svakodnevni život i zdravstvenu sigurnost jer proizvodi veliku količinu prašine koja se prostire na okolna naselja. Talić je naglasio i zahtjev da koncesioni prihod od koncesija koje se ostvaruju od rudnika treba da bude uložen u izgradnju i uređenje Gorica i Bašića jer rad rudnika najviše negativnog uticaja ima na život stanovnika ova dva naselja.

Zijad Mušić je dodao i činjenicu da rudnik bespravno uzurpira privatnu imovinu i uništava cestovnu infrastrukturu ovog kraja.

Veći broj mještana je postavio pitanje kad će se završiti trasa vodovoda od Lukavica do Gorica, te pitanje sanacije oštećene lokalne putne mreže.

Načelnik Hasanbegović se složio da svakako koncesija treba da bude uložena u Gorice, Naprelje i Bašiće, jer ako neko nešto trpi treba da ima i satisfakciju od toga. Načelnik je prihvatio i obavezu da obavi razgovor s vlasnicima rudnika „Lager“ u vezi rada treće smjene koja je za građane neprihvatljiva, a za privatnu imovinu je kazao da je ne smije niko uzurpirati i da se sve mora provjeriti i dovesti u zakonske okvire.

Za trasu vodovoda koja prolazi preko zemljišta koje je u vlasništvu rudnika, načelnik Hasanbegović je istakao da očekuje da će se uskoro cijevi moći položiti kako bi vodosnabdijevanje građana bilo i u ovom kraju uredno.

Poslije razgovora s mještanima Gorica održana je tribina i u susjednoj mjesnoj zajednici Skucani Vakuf. Mnogobrojnim Vakufljanima prvo se obratila Zinajda Hadžić, kandidatkinja za Skupštinu Unsko-sanskog kantona i zahvalila na podršci koju su uvijek pružali Stranci demokratske akcije te predstavila Platformu za Opće izbore i kandidate Stranke demokratske akcije.

Prisutnima se obratio i Senad Kljajić, kandidat za Skupšinu Unsko-sanskog kantona  koji je iz svog respektabilnog iskustva komandanta, brigadira i odlikovanog Zlatnog ljiljana govorio o organizaciji Oružanih snaga BiH i značaju projekta „Partnerstvo za mir“ za članstvo u Nato savezu.

Kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamenta F BiH, Emira Talić je poduzetnica koja je prisutnima prenijela svoja iskustva i načine na koje je moguće razvijati male obrte i poduzeća. Ona i njena porodica su od zanata koji je u izumiranju razvili perspektivan porodični biznis, a njihovi proizvodi su postali veoma prepoznatljiv brend i izvan BiH.

Nedžad Velić je postavio pitanje ulaska BiH u Nato savez i da li to neko može spriječiti, a također je izrazio želju da se svi građani osjećaju podjednako ravnopravnima na cijeloj teritoriji BiH ili kako je Nedžad slikovito kazao „da imamo više države“.

Građane je interesirao stav Stranke demokratske akcije prema koaliciji Dodik – Čović.

Predsjednik mjesne zajednice Skucani Vakuf, Džemal Handanagić je prisutne mještane informisao o projektima koji su značajni za ovu mjesnu zajednicu kao i u kojoj su fazi realizacije.

Za šehidsko turbe su obezbijeđena sredstva i utvrđena lokacija, kao i za sanaciju mosta na Blihi. Za asfaliranje puta u Kreštićima je potisan ugovor dok je za Ćehiće završena tenderska procedura i u toku je zakonski žalbeni rok.

U razgovor su se uključili načelnik Faris Hasanbegović i savjetnik za infrastrukturu Ernad Seferović i detaljno informisali građane o zahtjevima za realizaciju projekata koji su došli iz mjesne zajednice Skucani Vakuf kao i dinamici njihove ralizacije.

Džemal Handanagić je pored ostalog naglasio da mještanima predstavljaju problem i pretovareni kamioni koji voze ogrjevno drvo i trupce,  prolaze kroz selo i uništavaju cestovnu infrastrukturu, a dešavaju se i oštećenja elektro mreže. Kazao je da je upućen zahtjev i da je tražio da Komisija za sigurnost saobraćaja pokrene proceduru kategorizacije puta kroz Skucani Vakuf, te da se postave jasne oznake o težini tereta koji je moguće prevoziti.

Mesud Avdić se interesirao kad će se riješiti socijalna pitanja logoraša i demobilisanih boraca.

Edhama Avdića je interesovala opremljenost Oružanih snaga BiH, a Senad Kljajić je istakao da su jedinstvene Oružane snage BiH jedan od najvećih dobitaka za državu Bosnu i Hercegovinu.

Nastavit ćemo raditi s vama i dalje, podrška s viših nivoa neće izostati ukoliko budemo imali svoje predstavnike, istakao je zastupnik u Federalnom parlamentu Asim Kamber.

Skucani Vakuf i Gorice su uvijek uz Stranku demokratske akcije i tako će biti ovaj put, zaključeno je uz kahvu i neposredni razgovor mještana Skucanog Vakufa i kandidata SDA.

KOMENTARI