Gorivo sve skuplje, autmobila na cestama sve više

Homeinmedia danas

Gorivo sve skuplje, autmobila na cestama sve više

Danas kontrola saobraćaja

Sve je to u kontekstu svjetske naftne krize koju je prouzročio rat u Ukrajini, ali i posljedice pandemije. Situacija se debelo prelijeva i na nas.

Međutim, pored visokih cijena goriva auta je sve više na našim ulicama.

Cijene goriva već prelaze 3,50 KM po litri. Prije tri sedmici bile su bliže 3 KM. Više nema onih poskupljenja za 5 feninga početkom sedmice, sada cijene rastu dramatično i niko ne može tvrditi da će sve stati na ovome.

Po logici stvari, mi smo se ove godine trebali oporavljati od koronavirusa, a tržište rasti jer bi zavladao optimizam zbog kraja zdravstvene krize. Pogodilo nas je nešto još gore, više nemamo pojma gdje će ovo završiti, pa konkretni oporavak od korone nije ni počeo.

Sada je ovo splet svih kriza i ko može tvrditi da već sutra litra goriva neće koštati 4 ili 5 KM, a da ne spominjem dvoznamenkaste brojeve kakve neki već predviđaju u godinama koje predstoje ako rat potraje i ako se ne nađu dugoročna rješenja za smanjenje energetske ovisnosti”, priča sugovornik.

Ipak, neke države izborit će se s ovom situacijom, osobito zato što imaju jake temelje, stabilno političko uređenje koje daje sklad svemu ostalom, zatim su tu jaka gospodarstva koja mogu podnijeti razne nedaće. Nažalost, s BiH nije takav slučaj. Među najpretraživanijim pojmovima u ovoj zemlji su sutrašnje cijene goriva. U ovom trenutku nema nikakvih dobrih najava.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0