instant fap

Građani BiH ostaju bez matičnog broja

Građani BiH ostaju bez matičnog broja

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će se po hitnom postupku razmatrati samo jedna tačka dnevnog reda – izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, bit će održana u utorak, 26. marta, ali ni ovaj prijedlog rješenja koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH neće biti usvojen.

Sa prijedlogom izmjena zakonskog rješenja, koje je bez glasova bošnjačkih ministara utvrdilo Vijeće ministara BiH na sjednici 7. marta, ne slažu se predstavnici stranaka iz FBiH. Glasovima srpskih i hrvatskih ministara u Vijeću ministara utvrđene su izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, i to izmjena člana 5. kojim se definiraju registracijska područja i istodobno utvrđuju njihovi brojevi.

– To bi omogućilo određivanje jedinstvenog matičnog broja i upis novorođenčadi u knjige rođenih, te izdavanje osobnih i drugih dokumenata. Na ovaj način eliminira se kršenje ljudskih prava osobito glede onemogućavanja slobode kretanja i zdravstvene zaštite, stav je dijela Vijeća ministara BiH (bez bošnjačkih ministara).

KOMENTARI