instant fap

Građani sve češće na meti nesavjesnih poštara: Spahića “zeznuli Kinezi“, pa se “vadio“ novcem penzionera

Građani sve češće na meti nesavjesnih poštara: Spahića “zeznuli Kinezi“, pa se “vadio“ novcem penzionera

Prijedorski poštar ovjeravao račune za plaćanje raznih usluga, a novac uzimao sebi. Poštar iz Janje pored disciplinskog postupka i dalje prisvajao novac od uplaćenih računa. Sarajevski poštar prokockao 44.000 maraka od penzija, “zeznuli ga Kinezi“.

Posljednih godina u našoj zemlji nerijetko se dešava da poštari, kojima je povjeren novac za isplate penzija i drugih socijalnih naknada, ali i oni koji uzimaju novac za razne uplate, te pare prisvoje sebi. U većini slučajeva, prevara biva otkrivena, a cifre koje uzimaju dosežu i do nekoliko desetina hiljada maraka.

Otkaz u pošti

Posljednji javnosti poznat slučaj je 51-godišnji poštar Zdravko Grbić iz Prijedora, koji se sumnjiči da je prisvojio novac od ljudi koji su mu plaćali račune, a radi se o manjoj sumi novca.

Grbić je prošle sedmice “pao“ zbog 135 maraka, a u oktobru prošle godine je banjalučkom Okružnom tužilaštvu prijavljeno da je prisvojio 300 maraka koje je “naplatio“ kao poštar. On je od više osoba iz Prijedora uzeo račune za plaćanje raznih usluga, te ih ovjerio svojim službenim pečatom, a novac koji su mu dali je zadržao za sebe.

pare

Na meti nesavjesnog poštara u novembru prošle godine našli su se i penzioneri banjalučkih ulica Radoja Domanovića i Filipa Macure. Tada je poštar Zoran Aleksić uzeo novac od penzija koje je trebao isplatiti, i to nevjerovatnih 26.000 maraka, zbog čega su ga “Pošte Srpske“ i otpustile.

Prema izvorima bliskim istrazi, osumnjičeni Grbić je uglavnom krao penzije od osoba koje su na osnovu punomoći primale penzije za druge osobe. Tako je bilo i u slučaju jedne starice, koja je za preminulu sestru primila njenu posljednju penziju.
Nekoliko građana Janje prijavilo je krajem jula 2012. godine da im stižu opomene za neplaćene račune, iako su ih redovno plaćali. Oni su poštanskim službenicima objasnili da su novac za račune dali njihovom kolegi Mustafi Gradaščeviću, za šta su imali uredno popunjene potvrde. Zapanjeni službenici su tek tada utvrdili da je Gradaščević sav novac zadržavao za sebe, a da račune nikada nije platio. Nakon što je otkrivena prevara, i on je dobio otkaz.

Kako su tada saopćile „Pošte Srpske“, disciplinski postupak protiv Gradaščevića je vođen i nekoliko mjeseci ranije, pošto je upravniku pošte u Janji prijavljeno nekoliko slučajeva da je on zadržavao novac od uplata. Poštar je tada kažnjen odbijanjem 30 posto od plaće u naredna tri mjeseca, ali je uskoro na isti način ponovio prisvojio 1.824 maraka. O svemu je obaviješten bijeljinski Centar javne bezbjednosti, te je Gradaščević prijavljen i Okružnom tužilaštvu u Bijeljini.

Istraga je pokazala da je osumnjičeni poštar zadržavao novac koji je primao od građana za plaćanje struje i telefona, kao i novac za isplatu penzija i donacije. Gradaščević je najčešće varao starije osobe, kojima se sam nudio da plaća račune, a njima su se ustvari dugovi samo gomilali.

Prokockao penzije

Sličan slučaj zabilježen je i prije šest godina, kada je sarajevski poštar Benjamin Spahić pronevjerio čak 44.000 maraka koje su bile namijenjene isplati penzija. Pošto je uzeo novac, Spahić je, kako je kasnije utvrđeno, otišao u klub „Koloseum” i nekoliko sportskih kladionica u Vogošći i sve prokockao. Većinu novca je prokockao u sportskim kladionicama u Vogošći, dok je 15.000 KM prokockao u kockarnici “Coloseum“.

privodjenje-adnan-sadikovic

Ovaj okorjeli kockar tada je novinarima ispričao kako su ga “zeznuli Kinezi“, jer je na njih uložio 6.000 maraka u utakmici sa Sirijom. Spahić je ranije obrazložio da je to bila „sigurna pobjeda“, te da su čak bile i dojave da će Kinezi pobijediti. Međutim, Kinezi su remizirali i Spahić je već gubio 20-ak hiljada maraka, pa se pokušao „izvaditi“ novim klađenjem, koje mu baš i nije išlo naruku.

Sutradan je Spahić pokušao vratiti novac uplaćujući listiće na biatlonska takmičenja, ali i tamo je gubio. Inspektori Unutarnje kontrole preduzeća BH pošta otkrili su ga jer su se građani žalili da nema penzija. Inače, priča o poštaru Spahiću ima tragičan epilog. Nakon ovog događaja, njemu je suđeno zbog pronevjera novca i falsifikovanja čekova, majka mu je nedugo iza toga izvršila samoubistvo, a otac je godinu dana kasnije, u komšijskoj svađi, ranio svog prvog komšiju, a zatim se ubio.

Raznesen bombom

Zanimanje poštara nije nimalo lagan posao, a nerijetko je i veoma rizičan. U prilog ovoj tvrdnji ide slučaj koji se dogodio početkom 2013, kada je prijedorski poštar Draško Vidović ubijen dok je dijelio penzije u naselju Orlovci.
Zbog njegovog ubistva, Siniša Majkić zvani Šiptar iz Prijedora, osuđen je na 17 godina zatvora i to nakon što je priznao ubistvo. Majkić je sleđa prišao Vidoviću, otrgnuvši mu torbu, i dok su se naguravali, aktivirao je bombu od koje je poštar smrtno stradao. On je potom sa njegovog tijela skinuo torbu u kojoj je bilo 20.850 maraka, ali je ubrzo uhapšen.

Poštar i ubica bili u vezi

Kantonalni sud u Zenici osudio je prije tri godine Adnana Sadikovića iz Tešnja na 14 godina zatvora za ubistvo poštara Nusreta Mehinovića u Šijama kod Tešnja. Obdukcijom je utvrđeno da je brutalno usmrćen oštrim predmetom sa 20-30 rana različite dubine. Kasnije će se ispostaviti da se radilo o letvi na koju je selotejpom bio zalijepljen nož.

U danima prije zločina Mehinović je dijelio penzije u Mravićima, Doboj-Jugu i Šijama. Navodno nije uspio podijeliti nekoliko penzija, te je oko 2.000 maraka čuvao kod sebe u torbi. Nakon ubistva, novac je pronađen u poštarevoj torbi, te je koristoljublje isključeno kao motiv. Dalja istraga je dovela do Sadikovića, te se ispostavilo da je postojala ljubavna veza između poštara i ubice.

(B. Pekmezović/Faktor.ba)

KOMENTARI