instant fap

Građani traže drastične kazne za sve koji smeće bacaju u rijeku

Građani traže drastične kazne za sve koji smeće bacaju u rijeku

Građani su se posljednih godina aktivirali na čišćenju sanskih rijeka, ali problem je što među njima i dosta nesavjesnih ljudi.

Ko je kriv? Isključivo čovjek koji i u vlastitoj kući, očito, ne drži do reda i higijene.

Mnogi prljaju, zagađuju i uništavaju prirodne ljepote Sane. Nema dijela lijepog nam grada koji neko negdje nije uprljao.

Prošla godina je za Službu za inspekcijske poslove Općine Sanski Most, odnosno komunalne inspektore, protekla u intenzivnom radu na sprečavanju nesavjesnih građana da svoje smeće odlažu u prirodi.

Komunalni inspektori zajedno sa uposlenicima JKP “Sana” u stečaju su u protekloj godini obišli 744 domaćinstva na području općine koji nisu imali sklopljen ugovor za odvoz smeća i u tom periodu potpisano je 687 novih ugovora. 

Ta aktivnost je uveliko doprinijela smanjenu navike građana da otpad bacaju u prirodu. Drugo, ništa manje važno, je da su kupljene mobilne kamere koje su postavljane na mjestima gdje su se formirale nelegalne divlje deponije smeća. 

Na tim mjestima zahvaljujući postavljenim kamerama, uhvaćeno je, odnosno kažnjeno 27 nesvjesnih građana, koji su potom potpisali ugovore za odvoz smeća. 

Divlje deponije koje nisu bile pokrivene kamerama inspektori su obilazili i na licu mjesta pokušavali kroz pregled otpada pronaći trag, odnosno dokaz o čijem se otpadu radi, kako bi i na taj način došli do počinioca ovog ružnog djela. 

Na kraju, treba naglasiti da je sve više savjesnih građana koji sve češće uviđaju da inspekcija sama ne može da se izbori sa ovim problemom i da je njihova pomoć prijeko potrebna.

KOMENTARI