instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Grčka je prva zemlja koja otvara vrata pojedinim turistima uoči ljetne sezone

Grčka je prva zemlja koja otvara vrata pojedinim turistima uoči ljetne sezone

Grčka je ukinula karantin za vakcinisane turiste i one koji imaju negativan test na Covid-19, a mnogi su to nazvali “dječijim koracima” na putu ka normalnosti.

Međutim, dok će se vakcinisani posjetitelji moći prijaviti u hotele kako bi uživali na grčkim plažama i znamenitostima, na njih će se primjenjivati ​​ista ograničenja kao i na lokalno stanovništvo, što znači da neće moći posjećivati restorane i barove, osim za narudžbe za ponijeti.

Ovim potezom je država otvorena za pojedine posjetioce prvi put od marta 2020. godine, kada je Grčka ušla u svoj prvi lockdown na početku pandemije, piše CNN.

To također čini Grčku jednom od prvih glavnih evropskih destinacija koja je ponovo otvorena za turiste uoči ljetne sezone.

Prema novim pravilima, u Grčku će moći ući posjetitelji iz Evropske unije, Velike Britanije, SAD-a, Izraela, Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test star do 72 sata prije dolaska.

Zvaničnici su rekli da će se brze provjere na koronavirus provoditi na ulaznim mjestima i da su karantenski hoteli spremni primiti one koji su tokom ovog procesa pozitivni. Sigurnosni protokoli, uključujući nošenje maski i socijalno distanciranje, ostat će na snazi.

Grčki ministar turizma Harry Theoharis rekao je da zemlja poduzima ove male korake, započinjanjem postepenog procesa otvaranja koji će dovesti do punog otvaranja turizma u Grčkoj 14. maja.

“Tokom narednih sedmica vršit ćemo prilagodbe”, kazao je.

Pored Atine i grada Soluna na istočnoj obali, direktni međunarodni letovi sada su dozvoljeni i u nekim od najpopularnijih grčkih destinacija za odmor na Kreti, Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu.

Turistički sektor čini više od 20 posto BDP-a zemlje i procjenjuje se 25 posto grčke radne snage – više od milion radnih mjesta u turizmu.

Atina energično vodi kampanju za uvođenje Covid pasoša kako bi podstakla putovanja širom EU. Također, su razgovarali sa zemljama koje nisu članice EU o pokušaju uspostavljanja putničkih koridora.

KOMENTARI