instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Grupa opasnija od ISIS-a velikom brzinom raste na društvenim mrežama

Grupa opasnija od ISIS-a velikom brzinom raste na društvenim mrežama

U posljednje četiri godine broj simpatizera nacizma i bijelog nacionalizma povećao se na Twitteru više od 600 posto, a njihov je rast premašio čak i onaj tzv. Islamske države, i po broju u sljedbenika i “tvitova”, pokazalo je istraživanje koje je proveo George Washington University.

Pratili su 18 računa ekstremističkih skupina, primjerice Američke nacističke stranke i Nacionalnog socijalističkog pokreta, na kojima je prije četiri bilo registrirano 3.500 sljedbenika a danas ih je čak 22.000.

Bijeli nacionalisti dio su ksenofobijske desnice koja ne prihvaća multikulturalnost. Oni zastupaju rasizam, odnosno supremaciju bijele većine nad ostalim rasama i kulturama.

U izvještaju se naglašava i kako je utjecaj ISIS-a na društvenim mrežama u padu, a Twitter je u augustu izvijestio kako su zatvorili čak 360 hiljada profila na kojima se promicao terorizam i aktivnosti povezane s njime.

No, s druge strane, nacionalisti na toj društvenoj mreži prolaze “relativno nekažnjeno”, navodi se u studiji.

Kontroverzni predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump, jedna je od najpopularnijih osoba među bijelim nacionalistima, sudeći prema temama i “tvitovima”, u kojima ga, naravno, svesrdno podržavaju, osobio njegovu antiimigrantsku politiku. Jedan od Trumpovih poštovatelja je i bivši vođa Ku Klux Klana – Grand Wizard David Duke, piše Independent.

KOMENTARI