Gužva na vodopadu Blihe FOTO

HomeSanski Most

Gužva na vodopadu Blihe FOTO

Nastavak sjednice općinskog vijeća

Vodopad Blihe je danas prepoznatljivo turističko blago Općine Sanski Most i ovih dana ga posjećuju brojni turisti. Brigu o ovome prirodnom resursu preuzelo je Javno komunalno preduzeće „Sana“ , a ulaz se odnedavno i naplaćuje. 

Naša ekipa je posjetila vodopad i uvjerila se da su posjetitelji veoma brojni, a prema nekim informacijama prosječno se bilježi više stotina posjeta. 

Vodopad je danas postao ekonomsko dobro koje se može dobro iskoristiti, a na ovoj lokaciji obavljaju se i fotografisanja vjenčanja.

Vodopad Blihe ili „Blihin skok” predstavlja prirodnu znamenitost pa je na osnovu zakona stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. 

Bliha se na tom mjestu lomi niz stijenu visoku 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko rekreativnu vrijednost i dio je parka prirode “Blihin vodopad”, koji obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara. Vodopad rijeke Blihe posjeduje idealnu konfiguraciju za skoro sve sadržaje koji se vežu za turizam prirodnog parka, od ambijenta, ugostiteljstva, rekreacije pa do drugih sadržaja eko turizma.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0