instant fap

Gužve u Domu zdravlja Sanski Most

Nagle temperaturne razlike, koje su u BiH zabilježene u posljednjih nekoliko dana, uticale su na povećan broj pacijenata u Domovima zdravlja širom BiH.

Građani se žale ljekarima na virusne infekcije, infekcije respiratornog i probavnog trakta, mokraćnih puteva, te na pogoršanje već postojećih hroničnih bolesti. Kad je riječ o općini Sanski Most, iako se bilježe veće gužve u Domu zdravlja, epidemiološka situacija kada je u pitanju pojava sezonske gripe je relativno stabilna. Ovo nam je potvrdila dr. Nada Elijaš, načelnica Higijensko – epiodemiološke službe, koja je naglasila da još nema evidentiranih oboljelih od sezonske gripe. „ U ambulanatama broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama se povećava.

Evidentiran je porast broja pacijenata koji zbog veoma visoke temperature, malaksalosti i učestalog kašlja traže pomoć, a ljekarima se obraćaju i pacijenti sa simptomima prehlade i viroze.Nemamo gripe u epidemijskoj formi, nego se uglavnom radi o sporadičnim slučajevima obolijevanja“, istakla je dr. Elijaš. Inače, godišnje epidemije gripe mogu veoma ugroziti sve dobne grupe. Međutim, najveći rizik od komplikacija događa se kod djece i starijih od 65 godina, kao i osoba s hroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, te oslabljenog imunološkog sistema.

Ipak, najveći broj oboljelih od gripe je u dječijoj populaciji u dobi do četiri godine starosti. ”S obzirom da se radi o najmlađoj populaciji gdje imunitet nije dovoljno jak da se suprotstavi svim bakterijama i virusima u ovo doba godine, za očekivati je da sada imamo najveći broj oboljelih među djecom“, kaže dr. Elijaš. Iz Higijensko – epidemiološke službe savjetuju stanovništvo da se pridržava određenih mjera prevencije kako bi se zaštitili od različitih vrsta bakterija.

Obavezno je pridržavati se i ličnih mjera prevencije. Ne preporučuje se boravak dugo u zatvorenom prostoru, naročito gdje boravi puno ljudi. Treba često zračiti prostorije u kojima se boravi. Preporučuje se često prati ruke. Jedan od načina zaštite zdravlja u vrijeme sezonske gripe je jačanje imunološkog sistema vitaminima, što znači da ishrana treba biti veoma bogata namirnicama, kao što su voće i povrće.

Ukoliko se uoče simptomi gripe, ljekari preporučuju mirovanje, jer se time spriječava širenje virusa na druge zdrave osobe, a ukoliko se simptomi povećaju obavezno se treba javiti ljekaru. Upozorava se, da pacijenti uglavnom pokušavaju sami da se liječe, te da pomoć ljekara ipak treba zatražiti prije nego što se bolest iskomplikuje.

KOMENTARI