Hajdučka vrata na Čvrsnici – najljepši vidikovac na planinama u BiH

HomeUncategorized

Hajdučka vrata na Čvrsnici – najljepši vidikovac na planinama u BiH

Fahrudinova priča o povratku u rodnu grudu

Jedan od najljepših vidikovaca na bosanskohercegovačkim planinama i jedna od najomiljenijih lokacija među planinarima i drugim ljubiteljima prirode su Hajdučka vrata na Čvrsnici.

Ovaj interesantni prirodni fenomen smješten na istočnom dijelu planine Čvrsnica u Hercegovini najveći su simbol Parka prirode Blidinje.

Priču o karakterističnom prstenu u krečnjačkoj stijeni stvaranom vijekovima koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice sada već znaju svi. Hajdučka vrata se nalaze na 2.000 m n/v, ime su dobila po hajducima i odredište su brojnih planinara, zaljubljenika u prirodu, kao i fotografa, koji odavde mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj i napraviti neprocjenjive fotografije…

Kao društveno odgovorni, želimo vam skrenuti pažnju, u svrhu zaštite ovog jedinstvenog prirodnog fenomena, da se prilikom posjete na Hajdučka vrata nikako ne penjete na prsten, jer ga tako možete oštetiti.

KAKO DOĆI

Do Blidinja se stiže iz Jablanice putem dužine oko 25 km. Zimi se redovno održava, te je moguće doći do skijališta. Udaljenost iz Tomislavgrada do Blidinja je oko 26 km (10-ak km je makadam), a iz pravca Posušja 28 km. Kada dođete do Blidinja automobilom, dođite do mjesta Vitlenica i put nastavite pješke – postavljena je markacija i table koje će vas dovesti do Hajdučkih vrata za nekih tri do tri i po sata planinarenja lijepim i širokim putem. Vedro!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0