instant fap
NaslovnicaBiH

Hamdija Lipovača: Oživljavali smo SDA, političkog mrtvaca

Hamdija Lipovača: Oživljavali smo SDA, političkog mrtvaca

Član najužeg rukovodstva Socijaldemokratske stranke (SDP) i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača ocijenio je u razgovoru za „Dnevni avaz” da su, stupanjem na scenu nove parlamentarne većine, bez SDA, svi procesi reformi, konačno, otkočeni.

Pogrešan pravac

Dodaje i da je njegova vlada i proteklu godinu radila, ali da je sve moglo i moralo ići bolje i brže. Na pitanje je li bilo i u čemu su se ogledale opstrukcije dojučerašnjih partnera iz SDA, Lipovača objašnjava da se one nisu vidjele u javnosti, ali su u radu izvršne i zakonodavne vlasti bile itekako vidljive.

– SDA se najviše bavila kadriranjem, a ne projektima. Svu pažnju bivše platforme odvlačila je u nebitnom, pogrešnom pravcu – kaže Lipovača.

Odgovarajući na reakcije iz SDA zbog odlaska iz vlasti u ovom kantonu, ali i na drugim nivoima vlasti i njihovu tvrdnju da su “uvijek bili uz narod i narodu davali sigurnost”, krajiški premijer kaže da „SDA, očigledno, ima neki svoj narod za koji samo ona zna”.

– Vjerovatno misle na oko 3.000 svojih dobro uhljebljenih ljudi na pozicijama. Oni sad ostaju bez privilegija, rotacija, službenih automobila i novca. Narod koji ja znam su građani BiH koji će i SDP-u teško halaliti što smo ikad oživljavali političkog mrtvaca. Oni dobro znaju kakvu im je SDA sigurnost davala i do čega ih je dovela – ističe Lipovača.

Naglašava da sad slijedi zamah u reformama od kojih je ključna ona državne uprave, gdje će se ekonomičnije vršiti raspodjela prihoda i isplaća plaća. Da bi došlo do velikih investicija i zapošljavanja u Krajini, prvi čovjek izvršne vlasti u USK, ali i cijeloj BiH, mišljenja je da se mora prvo “poraditi na sebi”.

Poraditi na sebi

– Moramo se otvoriti u zakonskom i svakom drugom smislu. Ulazak Hrvatske u EU je velika šansa za nas. Ipak, mi prvo moramo angažirati svoje potencijale. Neopravdano držanje više od pet miliona KM na računu Ministarstva privrede USK dok nam firme grcaju i guše se, jedan je primjer toga. Moramo naći rješenja za 48 miliona KM duga po tužbama. Oni koji su dug napravili nisu nudili prijedlog rješenja. Išlo se na to da se mandati dovedu do kraja i da se sve svali na SDP. Neće moći – kaže Lipovača.

Spoj mladosti i iskustva 

Za novih četvero ministara koji su zamijenili ministre iz reda SDA Redžu Kurbegovića (SBB BiH), Azeminu Helić (SDP), Mirsada Topčagića i Amira Džajića (A-sda) kaže da se radi o spoju mladosti i iskustva.

– Mlađi ministri su opredijeljeni ka rezultatu, iskustva starijih to garantiraju i meni i građanima – kaže krajiški premijer.