instant fap

Hamdija Lipovača u Sanskom Mostu

U ambijentu socrealističkih dječijih priredbi održan je u Sanskom Mostu prezentacijsko-kandidatski skup lokalnog SDP-a, kome nikakvih zamjerki ne bi bilo da se na njemu nije obratio srcedrapateljski rudimentirani galamdžija iz Bihaća čiji govori već dugo nemaju nikakve supstance osim dnevno-propagandističke.

Nije teško pogoditi o kome je riječ, o neustrašivo principijelnom borcu protiv svih vrsta društvenih anomalija, da-Lipovači. Premijeru… Sama njegova pojava bila je jača od riječi. Političar sa najsmješnijom dizajniranom frizurom na Jumbo-plakatu u tandemu sa Muslićem, koji ga je donedavno smjenjivao sa mjesta Predsjednika Kantonalnog SDP-a.

Nisam siguran ni da su lokalni SDP-ovci uživali u Lipovačinom govoru koji je bio ispod nivoa društvene tolerancije. Ovaj ideološki komunista i socijalista, a u biti bogati kapitalista sagorjevajući u ljepotama ispraznih fraza, umišljeno optimističan, prvo je sanjanima poručio kako će SDP pobijediti u većini općina USK-a. Sjećaju se Sanjani njegove fanatično-optimistčke izjave o „uvozu radne snage na područje USK-a i 40.000 novozaposlenih“. Neustrašivo principijelni kantonalni SDP kadrovik, prvo je napao mlađahnog nosioca liste SDP-a u Sanskom Mostu, Hopovca, zbog skromnog nastupa na Kantonalnoj Televiziji. A onda se snažno obrušio na lokalne SDA- čelnike : Kambera, Avdagića, Halimovića i Mahića. Po nastupu i intonaciji govora najviše je ličio na svog sadašnjeg koalicionog partnera Sadika (Minu) Bahtić, koji je na sličan način  prozivao sanske političare i nestao sa političke scene. Čaša je prelivena optužbom sanjana i njihovih lidera kako vode rođačku (nepotističku) kadrovsku politiku. Za sve je drugo mogao i imao moralno pravo osim za to. Lipovača već duže vrijeme razvija naš Kanton u smjeru državnog socijalizma iz pedesetih godina prošlog vijeka. To je najcrnje razdoblje bivše nam Juge, zapamćeno po progonu Cazinjana i Krajišnika koji su se usudili oponirati Komunizmu. Odlučna težnja vlasti SDP-a i SBB-a da ovlada svim segmentima vlasti principom represije i prijetnji u školama, medijima, policiji, mogla bi se ovim partijama o glavu razbiti. Krajišnici nikada nisu prihvatali diktat. Priča o borbi za mlade ljude sa jasnom vizijom, svela se na borbu za ljude rođake, što je najjasnije demonstrirano u bihaćkom SDP-u. Najgrublji oblik nepotizma u Bihaću ogleda se u činjenici da je Albin Muslić na listu za općinsko vijeće postavio stričevića, Jasmina Muslića (21), Amarildo Mulić sestru Kerimu Mulić (17), Farko Hodžić, kćerku Melindu Hodžić (8), a neustrašivi borac protiv nepotizma Premijer Hamdija, osim sebe na poziciju (33), na mjestu (28) Lipovaču Adnana i na mjestu (23) se nalazi Lipovača Dijana, uz još ukupno četrnaest rođaka SDP kandidata. Što je previše, previše je. Na listi za vijeće u Sanskom Mostu nisam pronašao ni jednog Kambera, Avdagića, Halimovića, Mahića (osim Sanela kao nosioca liste).

Veliki autogol lokalnom SDP-u šutnuo je Lipovača u S. Mostu predstavljajući sebe društvenim reformatorom, reformama koje niko nije uspio zapaziti osim njega samog…

Enes Brandić, politički analitičar

KOMENTARI