instant fap

Hamdiji Lipovači premijeru USK – JAVNO IZVINJENJE zbog Kambera

Hamdiji Lipovači premijeru USK – JAVNO IZVINJENJE zbog Kambera

Udruženje za USK i Regiju Krajine Organizatori otpora Krajine ”Sove Krajine” je od strane Regulatorne agencije za štampu i on-line medije kao vlasnik, osnivač i glavni urednik portala ljutakrajina.net dobilo pismo u kojem se traži uklanjanje tekstova narodnog poslanika u skupštini USK Asima Kambera i naše izvinjenje g-dinu Hamdiji Lipovači.

U pismu Lipovača navodi da se je lično obratio ovom portalu i udruženju putem e-maila radi uvrijedljivi tekstova ‘KAMBER’ obrazlažući svoj demant i reagovanje na objavljene članke.

Odgovorno tvrdimo da Lipovača premijer USK ne govori istinu,  da nikad se nije pismeno obratio putem dostupnog  e-maila, fax-a i telefona koji su uredno naznačeni na stranici portala kao o nama ili naš kontakt radi demanta bilo kakvog do sad objavljenog teksta.

Na osnovu naših istraživačkih i objavljenih tekstova uvijek smo javno pozivali drugu stranu da demantiraju površne navode izražene u opisanom tekstu. Razlog našeg poziva na demant je više kako bi sa prozvanom stranom mogli se upustati u medijsko sučeljavanje te iznošenje svih naših prikupljenih dokaza.

Kada su u pitanju tekstovi izraženi kroz kolumne poslanika u skupštini USK Asima Kambera smatramo da tekstovi  nisu paušalno i ne odmjereno pisani te  da stoji niz argumenata sa kojima treba da se pozabave nadlijžne polcijske agencije i druge službe državnih organa.

Iskreno voljeli bi da su javnosti upućeni protuargumenti i demanti od strane Lipovače izraženi o kriminalu i korupciji Asima Kambera i drugih političkih svodnika, rivala sa pozicije vlasti kako to čini opozicija  kriminalnih predstavnika SDA kako ih često naziva u medijima  Lipovača.

Pozivamo sve poslanike u skupštini USK da objavljuju svoje  radove i svom učešću  u borbi protiv korupcije i kriminala svakog oblika a mi ćemo kao udruženje rado stati na Vašu stranu i izvinjavati se prozvanom kriminalno političkom lobiju sa naznakom ” Izvini te došlo vrijeme da se i vama stane u kraj”

Naše argumente vijeću Regulatorne agencije svakako uputićemo na znanje

U prilogu pismo upućeno od strane Regulatorne agencije za štampu i on-line medije koje prenosimo u cjelosti


Broj: 117-02/13

Datum: Sarajevo, 05.04.2013.

Redakcija portala Ljutakrajina.net

N/r: glavni i odgovorni urednik portala

Poštovani,

Pozdravljamo Vas iz Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijskog tijela za štampane i on-line medije.

 

Obraćamo Vam se povodom prigovora g. Hamdije Lipovače na tekst “Sanaderovski kradopeovac Lipovača (III)” objavljen na portalu Ljutakrajina.net 27.02.2013. godine.

Budući da Vam se obraćamo po prvi put povodom prigovora na sadržaj objavljen na Vašem portalu, dozvolite da Vas ukratko upoznamo sa načinom rada Vijeća za štampu u BiH. Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje već trinaest godina djeluje u Bosni i Hercegovini, omogućavajući građanima ulaganje prigovora na štampu. Krajem 2010. godine mandat Vijeća za štampu u BiH proširen je i na on-line medije. Procedura za ulaganje prigovora na on-line medije je ista kao i za štampane medije, i na prvom mjestu predviđa komunikaciju između žalbenika i medija, tj. slanje demantija, reagiranja redakciji koja je objavila taj sadržaj. Najbrži i najefikasniji način rješavanja prigovora građana jeste objava reagiranja, demantija, ispravke ili izvinjenja, čime redakcija pokazuje spremnost da na profesionalan način pruži dodatne informacije svojim čitateljima o datim temama.

Ukoliko redakcija ne objavi demanti ili reagiranje žalbenika, Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini dalje razmatra slučaj, u skladu sa Kodeksom za štampu i online medije BiH, a uzimajući u obzir navode žalbenika, tekst na koji se žalba odnosila, urednički stav i ostale relevantne dokumente. Odluke Žalbene komisije su javne, postavljene su na web, www.vzs.ba i Facebook  stranici Vijeća za štampu u BiH http://www.facebook.com/VijeceZaStampuBiH, a preporuka Vijeća je da budu objavljene i u jednom od redovnih izdanja medija na koji se odnose.

Urednički stav povodom žalbi od velike je važnosti za Žalbenu komisiju Vijeća za štampu u BiH prilikom donošenja Odluka po pojedinačnim žalbama. Više informacija o radu Vijeća za štampu u BiH možete naći na web stranici www.vzs.ba, a također, uvijek nas možete kontaktirati za eventualna pitanja.

Što se tiče razloga upućivanja ovog  pisma, kao što smo već rekli, Vijeću za štampu u BiH obratio se g. Hamdija Lipovača povodom tekstova objavljenih na više portala, između ostalog  i na portalu  Ljutakrajina.net, navodeći sljedeće: “…ovdje se radi o serijalu tekstova u kojima autor, Kamber, mene, kao premijera USK i kao čovjeka, ciljano kleveće, iznosi neistinite informacije, insinuira pa čak i direktno vrijeđa.”

U daljem tekstu prigovora, g. Lipovača navodi: “Ulažem prigovor na te, objavljene sadržaje u ovim medijima, ukazujem na nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, tražim povlačenje uvredljivih tekstova te objavljivanje izvinjenja”.

G. Lipovača je naznačio da se više puta lično obraćao portalima koji su objavili ovaj serijal tekstova, zahtijevajući uklanjanje tekstova, odnosno da je Kabinet premijera u Vladi Unsko-sanskog kantona više puta reagirao putem e-maila.

Molimo za Vaš urednički stav povodom prigovora g. Lipovače. Da li namjeravate udovoljiti zahtjevu žalbenika u smislu uklanjanja teksta  i objave izvinjenja ili imate svoje protuargumente za to? Vaš odgovor bi nam mnogo značio prije nego žalba bude data na razmatranje Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu u BiH. Unaprijed Vam hvala.

 

S poštovanjem,

Maida Bahto, dipl. pravnica

Projekt asistentica

Vijeće za štampu u BiH

lutakrajina.net