instant fap

Haos s vakcinama: EU traži 75 miliona doza iz britanskih tvornica, AstraZeneca želi da čekaju

Haos s vakcinama: EU traži 75 miliona doza iz britanskih tvornica, AstraZeneca želi da čekaju

Evropska komisija zatražila je od kompanije AstraZeneca da preusmjeri desetine miliona doza vakcina protiv koronavirusa koje su napravljene u britanskim tvornicama u Evropsku uniju.

Dužnosnici EU poručili su kompaniji AstraZeneca da će ih tužiti za povredu ugovora ako doze proizvedene u Britaniji ne preusmjere u Uniju, čime je sukob između Bruxellesa i kompanije dodatno eskalirao nakon ionako povišenih tenzija posljednjih dana, piše britanski Daily Telegraph.

Sve je počelo još prošle sedmice kada je kompanija najavila da će u prvom kvartalu isporučiti znatno manje doza nego li je to bilo dogovoreno s EU, koja je u razvoj i proizvodnju cjepiva uložila oko 300 miliona eura.

Inače, vakcina AstraZenece, razvijeno u saradnji s univerzitetom Oxford, Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila za korištenje u EU.

EU birokratija je na velikom udaru javnosti zbog znatno sporijeg tempa vakcinacije u odnosu na ovno što je najavljeno. Da sve bude gore direktor AstraZenece Pascal Soriot jutros je poručio da stanje s isporukom i “nije tako loše”.

Potom se jutros pojavila i informacija da predstavnik kompanije neće ni doći na dogovoreni sastanak s zvaničnicima EU. Prema posljednjim informacijama, čini se da će se taj sastanak s ljudima iz AstraZenece ipak održati.

U međuvremenu, pritisak na kompaniju sve je jači pa je tako i glasnogovornik EK sasvim otvoreno poručio da “ako britanske tvornice rade bolje, očekujemo od njih da dostave doze vakcina u EU. Tako smo se dogovorili s AstraZenecom”.

Zvaničnici EU dalje tvrde i da im je kompanija ponudila samo četvrtinu od 100 miliona doza koje su obvezali dostaviti u prvom kvartalu ove godine, iz čega Daily Telegraph zaključuje da Bruxelles očekuje da kompanija dostavi i preostalih 75 miliona doza, pa makar to bilo i iz britanskih tvornica.

Direktor AstraZenece Pascal Soriot pak ističe da kompanija ima ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom koji ih obvezuje da doze proizvedene u britanskim tvornicama prvo podmiruju i britanske potrebe za vakcinom.

– Tako stoje stvari. U ugovoru s EU spomenuto je da su i doze iz britanskih tvornica opcija za Evropu, ali tek kasnije. No, brzo napredujemo, dostava u Britaniji izuzetno je brza. Čim se vakciniše dovoljan broj Britanaca, moći ćemo iz britanskih tvornica opskrbljivati i Evropu. No, ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom je jasan – njima prvima idu doze – tvrdi Soriot.

No, teške riječi neće umiriti EU, ali i vlade država članica koje su također nervozne zbog kašnjenja u isporukama vakcina. Naime, dužnosnici u Bruxellesu već sumnjaju da je dio doza koje su bile namijenjene Uniji završio u Velikoj Britaniji, zbog čega su priprijetili i da će stopirati izvoz Pfizerovih doza, koje se proizvode na teritoriju EU, u druge države, a tu se prvenstveno mislilo na Britaniju.

KOMENTARI