instant fap

Haris Dubica: Ja sam obrnuti gastarbajter

Haris Dubica: Ja sam obrnuti gastarbajter

Haris Dubica je producent i redatelj muzičkih spotova. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, no rođen je i odrastao u Švicarskoj. Do sada je režirao više od 200 spotova i reklama u Švicarskoj, ali i u zemljama bivše Jugoslavije. Osvojio je brojne nagrade. Velika mu je želja okušati se i na filmu.

RSE: Za tebe možemo reći da si trenutno jedan od najtraženijih redatelja muzičkih spotova na Balkanu. Kako je došlo do toga da se počneš baviti tim poslom?

Dubica: Slučajno. Kao DJ sam puštao jednom reperu, na njegovim nastupima, njegovu muziku. Jednog dana je on snimio pjesmu i trebao mu je spot. Sastavili smo naše prijatelje, on je imao prijatelja montažera, ja sam imao prijatelja kamermana. Kada smo došli do pitanja ko će da vodi režiju, odlučili smo da to radim ja, pošto sam uvijek bio maštovit. Te 2006. godine mi se to jako svidjelo, tako da sam želio da se profesionalno bavim time. Uradio sam još par projekata i bio sam svjestan da mi treba jedna dobra i jaka referenca, da bih se mogao ozbiljno baviti ovim poslom.

Kao veliki fan Dine Merlina, bila mi je uvijek velika želja da sarađujem sa tim umjetnikom. Išao sam na sve njegove koncerte, upoznao sam ga, pričali smo o tome čime se bavim. Dao mi je šansu da napišem scenarij za njegovu pjesmu Da si deset mlađa. Tada sam mnogo, mnogo vremena provodio slušajući tu pjesmu da smislim kako bih je vizualizirao.

Onda sam mu ponudio ono što smo snimili. Njemu se to jako svidjelo. Kada je izašao spot za tu pjesmu, 2008. godine, napravio je veliki bum na estradi, pošto je bio drugačiji. Pratio je jednu priču, imao je emociju. Onda su mene pjevači počeli zvati. Taj spot je dobio nagradu kao spot godine u Srbiji. Poslije toga su se vrata Balkana otvorila.

RSE: Tvoji spotovi su vrlo maštoviti i drugačiji. Što te inspirira prilikom rada na nekom spotu?

Dubica: Uvijek gledam kako vizualno da dočaram o čemu se u pjesmi radi, da me inspiriše tekst. Gledam da pokažem o čemu se u tekstu radi. Ako me tekst ne inspiriše, onda gledam muziku, šta bih tu mogao pokazati. Najvažnije je da se sam sebi ne dosadim i da se ne ponavljam.

Svaki put nešto drugačije pokušam da vidim. Mnogo se pripremam kada nekom umjetniku radim muzički spot. Pogledam sve njegove spotove koje je ikad snimao u karijeri, gledam šta je do sada radio, šta nije do sada radio. Pokušavam da njemu krojim odijelo po mjeri.

RSE: Surađivao si sa mnogim muzičkim zvijezdama na Balkanu, uglavnom iz BiH i Srbije. Kakva je situacija sa muzičarima iz Hrvatske?

Dubica: Snimao sam spotove u Hrvatskoj. Sada imam neke pregovore sa nekim velikim zvijezdama, ali više sam radio sa muzičarima iz BiH, Srbije i Crne Gore. Hrvatsko tržište me još nije dotaklo, što ne znači da neću raditi za hrvatsko tržište, ali korak po korak. Sada već ne mogu skoro sve stići i sada već više odbijam nego što radim. Došao sam u neku situaciju da biram šta mi se radi, šta mi se ne radi.

RSE: Meni osobno se najviše sviđa spot za pjesmu Rane, koji si radio za Dinu Merlina. Kako je došlo do realizacije tog spota, da izgleda baš onako kako izgleda?

Dubica: Spot za Rane baš ima dugu priču. Imao sam čast da izaberem pjesmu za koju da radim spot sa prošlog albuma Dine Merlina. Već u martu 2014. godine, pola godine prije nego što je izašao album, bio sam u Sarajevu sa Dinom. On mi je pustio sve pjesme, da izaberem koja me pjesma najviše inspiriše. Igrom slučaja, prva je bila Rane. Odmah sam vidio tog nekog lika koji ulazi u neki sasvim čarobni svijet, vidi neke nerealne stvari. Onda se vraća u taj neki tužan svijet. Bilo je zanimljivo. Onda mi je puštao i drugu pjesmu, pa treću i četvrtu, petu, šestu. Svaka je bila super, ali ona prva me najviše pogodila.

Onda smo počeli radili taj spot i nikada nisam toliko imao baksuza, kao na tom spotu. Snimali smo ljeti u Sarajevu one scene u šumi. Trebali smo sutradan ići na Kravicu. Međutim, toliko je počela da pada kiša, da smo mi već poslijepodne, u 15 sati, morali da otkažemo snimanje, pošto nismo bili u mogućnosti da nastavimo. Tada je Dino rekao da ovo nije moja krivica, da smo do sada lijepe stvari snimili, hajde da to montiramo i završimo. Rekao samu mu da nemamo ni 30 posto spota.

RSE: Koliko se planiraš okušati u nekim drugim medijima, kao što je na primjer film?

Dubica: Radim na svom prvom igranom filmu. Tu mi mnogo pomaže Emir Hadžihafizbegović, Ademir Kenović, Namik Kabil. Mi smo završili jedan sinopsis i cilj mi je da se jednog dana bavim samo filmom. Najbolji moji spotovi imaju neku priču. Moram, umjesto tri, četiri, pet, minuta, da publiku zabavim devedeset minuta sa nekom pričom. To mi je cilj.

Nadam se da ću u skorije vrijeme raditi igrane filmove. Možda ću tada već prestati sa muzičkim spotovima, pošto mislim da sam skoro dostigao vrhunac koji se može dostići kao reditelj muzičkih spotova. Uvijek sam željan novih ciljeva, da sam sebi ne dosadim. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme, u narednih par godina, pogledati i film by Haris Dubica.

RSE: Živiš u Švicarskoj, a mnogo vremena provodiš na Balkanu. Kako ti gledaš na život ovdje, ima li perspektive?

Dubica: Perspektive ima. Velika je. Ali, kada sve to poredim, mislim da je najveća razlika radna navika. Živim od balkanskog tržišta, a živim u Švicarskoj. Znači, ja sam neki obrnuti gastarbajter. Radim puno i zbog toga mogu da živim od toga. Ambicije su velike.

Vidim da se neke stvari lakše na Balkanu može ostvariti i napraviti nego u Švicarskoj. Ako neko ima ambiciju, ima veliku želju za nečim, on te ciljeve može ostvariti i na Balkanu, kao što sam ih i ja ostvario. Prema mom mišljenju, najvažnija je radna navika, želja i entuzijazam.

RSE

KOMENTARI