Hartmann: Slobodan Milošević se otrovao

HomeVijesti

Hartmann: Slobodan Milošević se otrovao

SAD odlučne da pošalju astronaute na Mars za 20 godina

Florence Hartmann, bivša portparolka tužilaštva u Hagu, istakla je za hrvatski nedeljnik Express da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević namjerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobjegne u Rusiju.

Kako ona kaže, on se sam trovao jer je duže vrijeme uzimao lijek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju, rekla je ona u intervjuu za zagrebački “Ekspres” i na ovaj način ponovo podsjetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je prije jednu deceniju digla čitav region na noge.

Uzimajući taj lijek, kako ona kaže, koji se koristi u liječenju lepre, Slobodan je poništio djelovanje lijeka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

“Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog lijeka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi”, podsjetila je ona.

Prema njoj, Miloševićeva strategija je bila da izbjegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao neko ko je skrivio genocid.

Hartmannova je u ovom intervjuu navela da je upravnik zatvora u Sheveningenu upozorio Vijeće suda da ima problem jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u kancelariju.

Florence Hartmann
Florence Hartmann

Zdenko Tomanović, pravni saradnik Slobodana Miloševića, kaže za Večernje novosti da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Hagu plasirali inofrmaciju da se objesio.

“Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obešen vratio u krevet, gde je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja”.

On smatra da su ove “jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne”.

“Da postoji ‘rifampicin’ Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana marta 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tokom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog leka. Tada smo saznali i da je zatvorski lekar obaveštavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja leka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne.

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spriječi njegovo ubistvo. U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov advokat odnio u rusku ambasadu, između ostalog piše:

“Mislim da se radi o pokušaju ubistva”.

Inače, Hartmannova navodi da je u sličnoj situaciji i general Ratko Mladić.
“Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče pre izricanja presude. Ko kaže da će Mladić da preživi? Ko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspjeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju”?

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0