instant fap

Hašimov burek zauvijek će biti dio sanske tradicije

Hašimov burek zauvijek će biti dio sanske tradicije

Uvijek je to tako kada zauvijek odlazi neko ko je, na sebi svojstven način, obilježio dio povijesti grada u kojem je proveo život. Prije mnogo decenija, vođena ekonomskim migracijama, porodica Deari doselila je s dalekog i suncem okupanog juga Makedonije i okoline Tetova u grad na Sani.

Sa sobom su donijeli umijeće proizvodnje ukusnih orijentalnih pita, a bavili su se i poslastičarstvom. Nije trebalo dugo vremena da steknu brojne mušterije i naklonost Sanjana, a aščinica „Aroma“ postala je mjesto gdje se rado odlazilo.

Posao koji je započeo Ramadan Deari, nastavio je njegov sin Hašim, vrijedno su i marljivo radili, a iz njihovog lokala u Prijedorskoj ulici vazda se širio neodoljivi miris ukusnih pita i mamio sladokusce. Mnogo gradova u svijetu postalo je kroz istoriju prepoznatljivo po lokalnim delicijama, pa tako nema Sanjanina koji nije probao čuveni Hašimov burek.

Ukusna pita punjena mesom i začinjena na osoben i tajnovit način, kojeg sanske domaćice nikako nisu uspjele kopirati, bila je jelo kojim smo s neskrivenim ponosom redovito častili rođake, prijatelje i goste koji su posjećivali naš grad.

Voljeli smo reći kako su sve pite samo pite, a da je Hašimov burek jedini pitac, jednostavno nenadmašan po ukusu i aromi.

Članovi porodice Deari su se vremenom potpuno saživjeli sa Sanskim Mostom i njegovim žiteljima, pa je tako i naš Hašim bio omiljen sugrađanin, tih, neprimjetan i uvijek spreman da pomogne drugima u nevolji, druželjubiv i vazda spreman na šalu.

Nažalost, izgubio je bitku s opakom bolešću i samo možemo žaliti što smo prerano izgubili takvog sugrađanina. Za utjehu, Hašimov burek, mirisan i slastan, zauvijek će biti dio naše gastronomske tradicije.

KOMENTARI