instant fap
NaslovnicaINMEDIA OGLASI

“Hašlamska nedjelja”

“Hašlamska nedjelja”

Tradicionalna manifestacija „Hašlamska nedjelja“ svečano je otvorena protekle subote u večernjim satima u Starom Majdanu, varošici udaljenoj desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Riječ je o manifestaciji koja ima dugu tradiciju, a prema podacima lokalnih hroničara ova je bila jubilarnog karaktera jer je održana 140. put.

Tim povodom organizovan je bogat kulturno umjetnički program uz učešće folklornih društava: „Osman Džafić“ iz Prijedora, „Zdena“, i „Mahala“ iz Sanskog Mosta, a specijalni gosti ove godine bili su članovi KUD „Biseri“ iz slovenačkih „Jesenica“ i riječ je o društvu koje njeguje običaje i folklornu tradiciju bošnjačkog naroda.

U ime domaćina sve prisutne je pozdravila Bahra Džamastagić, zaželivši učesnicima i posjetiocima manifestacije lijep i ugodan boravak u Starom Majdanu. U skladu s tradicijom i ove godine izabran je počasni gradonačelnik ovog mjesta, čiji mandat traje godinu dana i njemu je predat stari željezni ključ, inače simbol Starog Majdana.

Ove godine, jednoglasnom odlukom organizacionog odbora manifestacije i Savjeta Mjesne zajednice Stari Majdan, ta čast je pripala federalnom zastupniku Asimu Kamberu, i njemu je željezni ključ predao dosadašnji gradonačelnik, Besim Hrnić.

Kamber se zahvalio podsjetivši kako mu je prije nekoliko godina također ukazana čast da u jednom mandatu bude počasni gradonačelnik Starog Majdana. U svom govoru podsjetio je na riječi Alije Izetbegovića izgovorene tokom agresije na našu zemlju, kada je BiH bila u veoma teškoj situaciji. „Kada su rahmetli Predsjednika međunarodni zvaničnici pitali kako će spasiti državu i narod u trenucima kada su na našu domovinu udarali sa svih strana, on im je odgovorio da ćemo je odbraniti tako što će se svi oni umoriti, a mi nikada nećemo stati u dokazivanju da je ovo država Bošnjaka, Srba i Hrvata, da će ona biti i opstati kao suverena.“, istakao je Kamber.

On rekao kako je slična situacija i danas kada mnogi Bošnjacima osporavaju njihov jezik i nacionalni identitet, ali da će naš narod svojom istrajnošću i upornošću prevazići sve prepreke.

Kamber je pohvalio Majdance što istrajavaju na njegovanju istorijske tradicije naglasivši kako će se truditi da u zajedničkoj saradnji realizuju što više projekata.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održane su konjičke utrke, takmičenje u modernim i tradicionalnim sportovima, dječija likovna kolonija te drugi sadržaji. Poznati slikar iz Starog Majdana, Edin Hasanić priredio je izložbu svojih slika, dok su članice Udruženja „Majdanke“ organizovale postavku vlastitih rukotvorina. Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ svetkuje se u čast posebne vrste trešnje koja raste u ovim krajevima i koja se u narodu naziva „hašlama bjelica“.

Zanimljivo je da ovu manifestaciju u svojim djelima pominje i čuveni putopisac Ivan Franjo Jukić, koji je u osamnaestom vijeku putovao ovim krajevima.

Pretpostavlja se kako ona svoje utemeljenje ima u korijenima naših predaka, koji su slavili plodove prirode. Inače, Stari Majdan je, prema istorijskim izvorima, jedno od najstarijih naselja na ovim prostorima s brojnim arheološkim nalazištima iz perioda Ilira i Rimljana.

Stari narodi su nastanjivali ovo područje zbog bogatih nalazišta željezne rude. U osmansko doba, dugo vremena bio je administrativno središte istoimene turske kapetanije.

KOMENTARI