instant fap

Heroji Galaje (FOTO)

Heroji Galaje (FOTO)

Centralnom manifestacijom koja je danas održana u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja, obilježeni su dani otpora koji je pružen agresoru na području općine Sanski Most 1992. godine.

Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta na Trgu ljiljana, te obilaskom mjesta pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi.

Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života. Tom prilikom priređen je prigodan kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici vlasti, zvanice i gosti.

Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su priredili učenici Osnovne škole Vrhpolje, a na istorijskom času pročitani su najuspješniji literarni radovi učenika na temu „Sjećanje na Galaju“.

Ovogodišnja manifestacija uveličana je svečanim otvorenjem novoizgrađenog vodovoda do lokaliteta šume Galaja.

Vodovod je izgrađen sredstvima Općine Sanski Most, a predsjednik Mjesne zajednice Vrhpolje, Ismet Salešević, uručio je ovom prilikom zahvalnice općinskom načelniku, dr. Mustafi Avdagiću te preduzećima koja su sudjelovala u realizaciji ovog projekta. Prisutnima se obratio načelnik Općine Ključ, Jasmin Zukanović, koji je zahvalio hrabrim Ključanima i Sanjanima koji su organizovali otpor agresorima na ovom mjestu. Ratni komandant Armije RBiH i „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić, istakao je kako je šuma Galaja simbol otpora i prkosa agresiji na BiH.

On je istakao kako Galaja treba biti mjesto gdje će se mladi naraštaji učiti patriotizmu i ljubavi prema Bosni i Hercegovini te je pozvao prosvjetne radnike da na ovom mjestu organizuju časove istorije. Uspomene na ratne dane i istorijska dešavanja evocirali su „Zlatni ljiljan“, Ifet Hukanović i Ahmet Egrlić, pripadnici sansko ključke čete koja se borila na ovim prostorima. Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, podsjetio je na značaj njegovanja kulture sjećanja kada su u pitanju istorijska dešavanja, istakavši kako mu je uvijek bila najveća čast obratiti se na ovom mjestu gdje su stasali sanski i ključki heroji.

Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine.

Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova naše zemlje. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“.

Na ovaj način se se u poslijeratnom periodu tradicionalno obilježavaju dani stradanja i otpora i centralnoj manifestaciji prisustvuje veliki broj visokih zvanica, gostiju te građana općine Sanski Most.

KOMENTARI