instant fap

Heroji Sanskog Mosta

Heroji Sanskog Mosta

Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić i članovi općinskog štaba civilne zaštite održali su jučer pres konferenciju na kojoj se govorilo o elementarnoj nepogodi koja je zahvatila našu općinu i ugrozila živote građana i njihovu imovinu.

Istaknuto je kako se radi o nezapamćenoj prirodnoj nesreći u istoriji Sanskog Mosta o čemu svjedoči činjenica da je izmjeren rekordan vodostaj rijeke Sane koji je iznosio preko 550 centimetara. Načelnik Avdagić je ovom prilikom rekonstruisao slijed događaja ističući kako je Sana probila nasipe u Alagića polju te se izlila na lokalitetu Gerzova plaveći potom sva naseljena mjesta na području desne obale grada.

Istovremeno, izlile su se i Zdena i Bliha koje su poplavile stambene objekte u naseljima Mahala, Muhići, Otoka i Alagići. Iako se danas nije precizno moglo govoriti o razmjerima poplava, istaknuto je kako je sigurno da se radi o nekoliko stotina stambenih objekata.

10308295_865890166758814_5630487058582726065_n

Načelnik Avdagić je ovom prilikom rekao kako je u akciji evakuacije i spašavanja ugroženih građana sudjelovalo oko šest stotina spasilaca te izrazio posebnu zahvalnost svima koji su riskirali svoje živote u nastojanju da pomognu ugroženim Sanjanima. Posebnu zahvalnost uputio je pripadnicima Oružanih snaga BiH, specijalnoj jedinici MUP-a USK, rafting klubovima iz Ključa, Cazina i Bihaća, članovima Gorske službe spašavanja Bihać, Ronilačkom klubu „Vir“, Klubu ekstremnih sportova „Kondor“, kao i svim drugim kolektivima i pojedincima koji su sudjelovali u pomenutim aktivnostima.

U teškim trenucima za Sanski Most, kako je istakao općinski načelnik, brojni Sanjani su pokazali izuzetnu solidarnost i želju da pomognu ugroženim sugrađanima. Na žalost, poslednji događaji rezultirali su i jednim smrtnim ishodom, ali je ovom prilikom istaknuto kako je naš sugrađanin, Suad Selman, ipak preminuo od posljedica srčanog udara, a ne utapanja.

Načelnik Avdagić je rekao kako se u narednom periodu očekuje povlačenje vode iz poplavljenih područja, te da će najvažnije aktivnosti biti usmjerene na dopremanje hrane i pitke vode mještanima u dijelovima grada koji su zarobljeni vodom. Jedan broj ugroženih građana, koji su evakuisani tokom jučerašnjeg dana, smješten je i zbrinut u prostorima Mješovite srednje škole te Poljoprivredne škole „Sanus futurum“.

Načelnik službe Civilne zaštite Općine Sanski Most, Said Ramić, rekao je da će u narednim danima biti mnogo posla za pripadnike ove i drugih općinskih službi i institucija na planu saniranja nastale štete čije razmjere tek treba procijeniti.

KOMENTARI