instant fap
Naslovnicainmedia danas

“HIK SM” iz Sanskog Mosta jedan od najznačajnijih stranih investitora u 2019.

“HIK SM” iz Sanskog Mosta jedan od najznačajnijih stranih investitora u 2019.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i ove godine organizuje manifestaciju Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu.

FIPA ovom manifestacijom, koja će se održati 27. februara u Sarajevu, želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

Priznanje za ulaganja u 2019. godini dobit će 11 firmi, iz različitih proizvodnih sektora, koji su investirali 470,5 miliona maraka i zaposlili 5.560 radnika.

Laureati ovogodišnjeg Izbora najznačajnjeg investitora u BiH su: Ella Textile (Calzedonia Group) – Gradiška, HIK-SM d.o.o. Sanski Most, dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo, Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo, Eastern Mining (Adriatic Metals) Sarajevo, Delta Real Estate – Banja Luka, PASSd.o.o. Bijeljina, PMP Jelšingrad a.d. Gradiška, Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice, Bosnalijek – Sarajevo i Sinkro d.o.o. Sarajevo, navodi se u saopćenju Agencije za unapređenje stranih investicija.

Zanimljivo je da je do ove investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji “HIK GmbH” u Njemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u BiH. Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektropreme, a skoro 80% proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke.  

KOMENTARI