instant fap

HIK SM Sanski Most među najboljim stranim investicijama

HIK SM Sanski Most među najboljim stranim investicijama

Na manifestaciji ”Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu” koju tradicionalno organizuje Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompanija HIK SM iz Sanskog Mosta proglašena je za jednu od najznačajnijih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) dodijelila je priznanja za jedanaest kompanija iz različitih proizvodnih sektora u okviru tradicionalne manifestacije “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu”, koja je održana u Sarajevu.

Kompanije su dobile priznanja za ulaganja u prošloj godini, među kojima se nalazi i HIK-SM Sanski Most, koja je bavi proizvodnjom električnih kablova i ostale opreme koju koriste proizvođači električnih uređaja. Ukupna investicija ove kompanije iznosi 4,5 miliona KM, a u prošloj godini investicija je iznosila 3,5 miliona KM.

Zapošljavaju 40 radnika, a plan je da se broj zaposlenih poveća na 100. Kako je kazao direktor FIPA-e Gordan Milinić, na ovaj način se želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

Inače, zanimljivo je kako je do pomenute investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji “HIK GmbH” u Njemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u Bosnu i Hercegovinu. Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektroopreme, a skoro 80 posto proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke.

KOMENTARI