HIK SM Sanski Most među najboljim stranim investicijama

Homeinmedia danas

HIK SM Sanski Most među najboljim stranim investicijama

Višemilionska investicija u Sanski Most zahvaljujući bh. dijaspori

Na manifestaciji ”Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu” koju tradicionalno organizuje Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompanija HIK SM iz Sanskog Mosta proglašena je za jednu od najznačajnijih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) dodijelila je priznanja za jedanaest kompanija iz različitih proizvodnih sektora u okviru tradicionalne manifestacije “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu”, koja je održana u Sarajevu.

Kompanije su dobile priznanja za ulaganja u prošloj godini, među kojima se nalazi i HIK-SM Sanski Most, koja je bavi proizvodnjom električnih kablova i ostale opreme koju koriste proizvođači električnih uređaja. Ukupna investicija ove kompanije iznosi 4,5 miliona KM, a u prošloj godini investicija je iznosila 3,5 miliona KM.

Zapošljavaju 40 radnika, a plan je da se broj zaposlenih poveća na 100. Kako je kazao direktor FIPA-e Gordan Milinić, na ovaj način se želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

Inače, zanimljivo je kako je do pomenute investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji “HIK GmbH” u Njemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u Bosnu i Hercegovinu. Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektroopreme, a skoro 80 posto proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0