Hillary Clinton još bliža predsjedničkoj nominaciji

HomeVijestiGlobus

Hillary Clinton još bliža predsjedničkoj nominaciji

Izbori u SAD podijelili građane BiH: Sarajevo za Hillary, Istočno za Donalda

Hillary Clinton se jučerašnjom pobjedom na američkom karipskom području Puerto Ricu još više približila nominaciji Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 8. novembra, a s pobjedom dan ranije na Američkim Djevičanskim otocima odlučno ulazi u posljednje predizbore.

Nakon prebrojanih 33 posto glasova, Clinton je vodila s 59,91 posto glasova, ispred Bernija Sandersa s 36,69 posto, saopćio je dužnosnik izbornog povjerenstva u Puerto Ricu.

Puerto Rico daje 67 delegata koji će se podijeliti između Clinton i Sandersa na osnovu izbornih rezultata, dok je na Djevičanskim otocima Clinton pripalo svih sedam delegata, prenosi Hina.

Glasači u Puerto Ricu i Djevičanskim otocima mogu sudjelovati na stranačkim predizborima prilikom odabira predsjedničkih kandidata, ali ne mogu glasati na općim izborima u novembru.

Prije nego što se pribroje delegati iz Puerto Rica, Clinton je nedostajalo tek 60 delegata da osigura stranačku nominaciju. U utorak predsjedničke delegate biraju New Jersey, Sjeverna i Južna Dakota, Montana, New Mexico i Kalifornija. Sigurno je da će Clinton osvojiti dovoljno glasova kako bi osigurala predsjedničku nominaciju.

Sanders se ipak nada da bi snažna i uvjerljiva pobjeda u Kaliforniji mogla brojne superdelegate, koji mogu odabrati koga žele, navela da ponovo razmisle kome žele dati podršku koju, u ovom trenutku, uvelike uživa Hillary Clinton. Ako bi se superdelegati predomislili, moguće je da se o nominaciji odluči na stranačkoj konvenciji u julu.

Glavni grad Washington održava demokratske predizbore 14. juna.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0