instant fap

Hirurg iz Sirije u Sanskom Mostu

Hirurg iz Sirije Ahmet Daš započeo je da radi u Općoj bolnici u Sanskom Mostu, a kaže da je bio primoran da skupa s porodicom napusti rodnu zemlju zbog ratnih dešavanja.

Ovaj specijalist opće hirurgije i traumatologije zasnovao je radni odnos u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kojoj već godinama nedostaje upravo stručni kadar ovog tipa. Naime, u sanskoj općoj bolnici u posljednje tri godine radi samo jedan hirurg. Daš kaže kako je pod dramatičnim okolnostima napustio rodnu zemlju te izabrao da dođe u Bosnu i Hercegovinu, rodnu zemlju supruge Azre, s kojom u braku ima devetoro djece. Dodaje kako neće imati previše problema kada se radi o privikavanju na ovdašnji život, budući da se školovao na zagrebačkom univerzitetu, gdje je naučio jezik. Sirijski liječnik kaže kako je u posljednjih nekoliko mjeseci živio u dramatičnim okolnostima i strahu za svoj i život ostalih članova porodice.

“Sarakib, grad u kojem smo živjeli, pod kontrolom je opozicijskih snaga i na žestokom je udaru vladinih trupa. Neprestano smo bombradovani, a na grad je svakodnevno padalo na stotine projektila”, kaže ovaj hirurg. Dodaje kako je radio u tamošnjoj bolnici u teškim uslovima, operišući ranjene ljude.

“Nisam izlazio iz hirurške sale. Kada se ne bih pojavio u bolnici, s obližnje džamije zvali bi me razglasom. Na posao sam išao u pratnji dvojice naoružanih vojnika”, priča nam Daš.

Odluku da napusti Siriju donio je kada su naoružane razbojničke bande upale u bolnicu u kojoj je radio te opljačkale sve što je bilo vrijedno. Skupa s porodicom uspio je da se prebaci preko sirijsko-turske granice, a potom su došli u Zvornik, odakle je Dašova supruga, gdje su boravili izvjesno vrijeme.

“Slučajno sam saznao da bolnica u Sanskom Mostu traži hirurga. Razgovarao sam sa Upravom i evo me sada ovdje. Sviđa nam se grad i odlučili smo da ovdje nastavimo život”, kaže novopečeni hirurg Opće bolnice u Sanskom Mostu.


 

 

KOMENTARI