instant fap

Hoyt Yee: SAD nisu zadovoljne brzinom procesa reformi u BiH

Hoyt Yee: SAD nisu zadovoljne brzinom procesa reformi u BiH

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju Hoyt Yee kazao je danas u Sarajevu da je SAD opredijeljen da podrži BiH na njenom evropskom putu te da joj pomogne da okonča neophodne reforme da bi izgradila budućnost koji građani BiH zaslužuju.

Postoji i opredijeljenost da se podrži EU, lideri BiH, civilno društvo da bi se okončale reforme i krenulo u naredne korake da bi zemlja postala funkcionalnija, stabilnija i prosperitetnija.

Ponovio je da je SAD posvećena da BiH dođe do istog nivoa integracije, prosperiteta, slobode kretanja i trgovinskih sloboda s EU kao što je slučaj s ostalim zemljama u regionu, a sada postoji pozitivan zamah u jugoistočnoj Evropi zemalja koje postižu reforme da bi došle bliže EU i NATO-u.

Za primjer je naveo poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO-u, Kosovo i Srbiju koje nastavljaju dijalog na normalizaciji odnosa što bi ih dovelo bliže EU, Albanija također napreduje i sve to, mišljenja je Yee, pokazuje da uz reforme zemlje Balkana mogu postići svoj cilj integracija i prosperiteta.

– Nismo zadovoljni brzinom procesa reformi u BiH, mislimo da BiH može bolje. Lideri moraju brže provoditi reforme na šta su se obavezali. Postoje dodatni koraci koji se trebaju poduzeti poput pitanja uspostavljanja funkcionalnije privrede, ali i izbornog sistema te stabilnijih vlasti koje mogu donositi odluke na vrijeme – smatra Yee.

Postignut je određeni napredak, dodaje, iako reforme nisu jednostavne predstoji mnogo toga što se treba uraditi bez obzira na izbornu godinu jer to političarima ne bi trebala biti prepreka za rad budući da su ih građani birali da provode reforme i rade u interesu građana zbog čega ih se i drži odgovornima.

SAD podržava BiH i na njenom putu ka NATO-u, a ukoliko nastavi provoditi zadate ciljeve poput knjiženja vojne imovine, to bi dovelo do aktivacije MAP-a za članstvo, ali mnogo toga se i prije može uraditi da bi se ojačali odnosi s NATO-om.

– Ništa BiH ne sprečava da intenzivira dijalog i konsultacije s osobama u NATO-u, da BiH posjete ljudi iz NATO-a i pomažu u modernizaciji. Ne znam šta će odlučiti šefovi država u Varšavi, ali je uistinu u rukama bh. lidera da pokažu da li su spremni da poduzmu naredne korake za aktivaciju MAP-a i u tom slučaju podrška saveznika neće izostati – pojasnio je.

Izrazio je da očekivanje da vojni i politički lideri iskoriste prilike koje postoje, a ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack osvrnula se također na ovo pitanje podsjećajući da se od BiH sada očekuje da se završi pregled odbrane o kojem se neko vrijeme razgovara, jer bi to pokazalo da postoji politički konsenzus i posvećenost BiH NATO-u.

Također, to bi BiH omogućilo da ode na varšavski samit NATO-a i bude primljena kao zemlja koja postiže napredak na tom putu, te Cormack ističe da se u narednim danima očekuje posvećenost tom procesu.

Ambasadorica dodaje da je BiH sada u trenutku kada su brojni reformski procesi došli do svog cilja, a sada je važno da se kreće u sljedeću fazu provođenja reformi u smislu približavanja zemlje EU i NATO-u.

Na zajedničkoj pres-konferenciji Yee i Cormack naglasili su da su zadovoljni usvajanjem entitetskih zakona o radu te nekim tehničkim reformama, ali se sada vodi razgovor o ključnim koracima koji će omogućiti da EU prihvati aplikaciju BiH za članstvo u EU, a slijedi i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između (SSP) EU i BiH te objava rezultata popisa stanovništva.

No, SAD očekuje da se nađe rješenje za pitanje održavanja izbora u Mostaru te su pozvali bh. lidere da nađu rješenje da bi lokalni izbori bili održani ove godine i u tom gradu.

Yee je još dodao da postoji zabrinutost da će BiH zaostajati za zemljama regiona, ukoliko ne bude provodila reforme, što je već i sada slučaj te je pozvao lidere BiH da rade još više i postižu dogovor gledajući ka budućnosti.

Novinare je zanimalo kako SAD gleda na postojanje paradžemata u BiH koji ne djeluju u okviru Islamske zajednice te na opasnost od ekstremizma, a Cormack je kazala da je to pitanje koje se tiče mnogih zemalja zbog čega se blisko sarađuje s BiH i traži rješenje tog pitanja.

Podsjetila je da je BiH prva usvojila zakon o odlasku bh. državljana na strana ratišta 2014. godine, bilo je i hapšenja i suđenja po tom zakonu te se takav odnos prema tom pitanju treba i nastaviti.

Važnim je ocijenila da je Islamska zajednica počela govoriti o ovom pitanju unutar te institucije jer je cilj svih zemalja da se radi s mladim ljudima i radikaliziranim članovima nekih zajednica da bi se taj problem riješio.

Pri tome, kaže ambasadorica, ovdje se ne radi o kratkoročnom pitanju te je dugoročno rješenje provedba reformi, otvaranje novih radnih mjesta, odnosno stvaranje društva koje će integrirati svoje članove i osigurati bolju budućnost.

Na pitanje novinara o subotnjim protestima u Banjoj Luci, Cormack je kazala da SAD ni u kom smislu nije organizirao posljednje proteste u Banjoj Luci, dodajući da protesti u demokratskom društvu dolaze zbog zabrinutosti građana koji imaju vezano za društvene događaje.

– SAD zagovaraju slobodu izražavanja, to je osnova naše demokratije i važno je da se održavaju mirni protesti, iako smo zabrinuti što je bilo nekorisne retorike jer je potrebno fokusirati se na izgradnju zajedničkog društva i napretku, a ne na stvaranje podjela – kazala je Cormack.

Osvrnuvši se na ovo pitanje Yee je također istaknuo da je važno da građani izražavaju svoju volju i ono što ih brine političkim liderima, ali se ni u kom slučaju ne podržava nasilje niti govor mržnje, nacionalizam te stavove koji BiH vraćaju nazad.

KOMENTARI