instant fap

Hrana se baca dok milioni gladuju

Hrana se baca dok milioni gladuju

Godišnje se na Zemlji proizvedu oko četiri milijarde tona hrane. Skoro 50 procenata hrane, zbog lošeg lagerovanja i pretjeranog konzuma, završava na smetljištu, ustanovljeno je u studiji Instituta za mehanički inžinjering u Engleskoj. Između 30 i 50 procenata proizvedene hrane se uopšte ne pojede. „To je hrana koja bi se mogla preraditi i upotrijebiti za prehranu rastuće svjetske populacije, ali i u borbi protiv gladi“, ističe Tim Foks (Fox), šef Odjeljenja za energiju i ekologiju na ovom Institutu.

Pretjerana kupovina hrane i gubitak vode

Razlozi za ovako veliki gubitak hrane su: pogrešne metode poljoprivredne proizvodnje,  neadekvatno skladištenje i transportovanje, naglašava se u analizi. Tržni centri prihvataju samo „kozmetički perfektne prehrambene proizvode“ i svoje klijente privlače atraktivnim ponudama u stilu“platiš jedan-dobiješ dva“, usmjerenoj pretjeranom konzumerizmu. Evropski i američki potrošači u pravilu bace skoro polovinu kupljenih namirnica.

Bacanje jestivih namirnica predstavlja „nepotrebno uništavanje zemljišta, vode i energenata koji se potroše tokom produkcije i raspodjele hrane“, kritikuje Foks.  Zbog toga se u proizvodnji hrane nepovratno izgubi oko 550 milijardi kubnih metara vode. Engleski stručnjaci upozoravaju na činjenicu da će se usljed stalnog povećana broja stanovnika na Zemlji situacija znatno pogoršati. Po porocjenama Ujedinjenih nacija, do 2075. godine se očekuje rast broja stanovništva do devet i po milijardi, a svi oni će morati nešto jesti.

„Zbog stalnog nestanka vode, zemljišta,  energetskih resursa i rastuće potrebe potrošača, a s clijem pospješenja uzgojnih metoda, skladištenja i transporta hrane, ubuduće će glavnu riječ morati voditi stručnjaci“, istaknuto je još u ovom dokumentu. Zbog svega toga će se Ujedinjene nacije i slične organizacije morati pozabaviti promjenom mentaliteta poljoprivrednika, distributera, trgovaca i potrošača.

I Nijemci bacaju previše hrane

Ministarstvo poljoprivrede Njemačke je u martu prošle godine objavilo podatak da njemački građani  svake godine u smeće bace 6,7 miliona tona hrane. Riječ je o analizi Univerziteta u Štutgartu u kojoj se navodi i da se u cijeloj Njemačkoj, ako se posmatraju indutrija, restorani i kantine, radi o 11 miliona tona bačenih namitrnica. Svjetska organizacija za ishranu (FAO) polazi od pretpostavke da svake godine širom svijeta jedna trećina hrane završava na smetljištu.

KOMENTARI