Hruste Arapović prvi u BiH počeo proizvoditi karmelizirani lješnjak

HomeSanski MostLokalne teme

Hruste Arapović prvi u BiH počeo proizvoditi karmelizirani lješnjak

Pokucali na vrata, pa kad je otvorio izudarali ga nogama i ukrali mu mobitel

Dobar dio radnog i životnog vijeka Hruste Arapović proveo je u Francuskoj, gdje je zaradio prijevremenu penziju, a potom se vratio u rodni grad i pokrenuo biznis s uzgojem i preradom lješnjaka.

Na površini od 12 dunum, na svome imanju u Šabića klancu, zasadio je prije tri godine oko 750 stabala ove orašaste kulture, koja su dala i prvi urod. Zanimljivost je da je Arapović odlučio da prerađuje plodove na neuobičajen način i proizvodi karamelizirani lješnjak, te tvrdi kako je ovo inovativan proizvod na domaćem tržištu. Dodaje kako je registrovao kućni obrt i da su njegovi proizvodi već našli mjesto u trgovačkim objektima na tržištu Sanskog Mosta.

Prema njegovim riječima, očekivanja su da će plantaža lješnjaka svoj puni urod početi davati za dvije ili tri godine, te dodaje kako mu je u ovome trenutku najveći problem nedostatak radne snage.

Dodaje kako su plodovi lješnjaka izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena dostiže visoku cijenu. Arapović je u Francuskoj radio u tvornici koja se bavi proizvodnjom radnih mašina, a po povratku kući, sam je konstruisao i napravio mašinu koja reže i istovremeno cijepa drva za ogrijev.

Arapović se nada kako će posao s lješnjacima u budućnosti krenuti i da će njegovi proizvodi naći svoje mjesto na tržištu. Kaže kako je dugo godina proveo u Francuskoj, ali su nostalgija i ljubav prema rodnom pragu toliki da je odlučio ostatak života proživjeti u rodnom gradu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0