instant fap

Hrvatskoj koridor kroz Neum, BiH Luka Ploče

Hrvatska min

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavilo je da Pusić sudjeluje danas u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije te da je predviđen i sastanak s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom. Pusić je ranije ocijenila kako su šanse Hrvatske da gradnja pelješkog mosta bude kvalificirana kao europski projekt velike.

Evropski fondovi

Da danas u Bruxellesu započinju prvi formalni razgovori o mogućnostima sufinanciranja gradnje pelješkog mosta iz fondova Europske unije, potvrdio je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić (SDP). Dosadašnje razgovore s Europskom komisijom po tom pitanju nazvao je neformalnim.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da pelješki most nije na europskom koridoru, ne može se očekivati da bude financiran iz kohezijskog fonda EU jer se novcem iz ovog fonda isključivo financiraju transeuropski pravci. Stoga se traži mogućnost da se pelješki most tretira kao regionalni projekt i financira kroz europski Fond za regionalni razvoj (RDF), što je, kaže Grčić, vjerojatno pravac u kojem će razgovori ovog tjedna ići.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić (SDP) izjavio je da Vladin tim u kojem su ministrica Vesna Pusić, potpredsjednici Vlade RH Neven Mimica (SDP) i Branko Grčić te Dončić kao resorni ministar razgovara s povjerenicima Europske komisije za promet i regionalni razvoj o načinu povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, „ali ne isključivo kao hrvatskog teritorija, nego se već govori i o teritoriju EU jer je Hrvatska od 1. srpnja 2013. sastavni dio Europske unije”.

Brže i jeftinije

Kako je više puta ponovljeno iz hrvatske Vlade, izgradnja neumskog koridora bila bi brža i jeftinija, ali ukoliko se ne postigne bilateralni sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o koridoru kod Neuma, postoji spremnost EK-a da se u idućem programskom razdoblju razmatra i sufinanciranje izgradnje novog pelješkog mosta.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić je izjavio da je aktueliziranje izgradnje pelješkog mosta povezano sa dnevnim političkim aktivnostima u Hrvatskoj.

“Smatram da ovakve vrste rasprava ne pridonose političkoj stabilnosti kako u Hrvatskoj, tako i u državama u njihovom okruženju. Važno je napomenuti da se odluke po pitanju Hrvatske danas donose u Bruxellesu. Tako je i gradnja pelješkog mosta danas pitanje o kojem će odlučivati EU. Uzimajući o obzir realne okolnosti u kojima trenutno funkcioniše Hrvatska, ali i BiH, gradnja neumskog koridora je jedina optimalna mogućnost i sa financijskog i sa infrastrukturalnog aspekta povezivanja svih dijelova Hrvatske u jednu cjelinu”, kazao je Hadžić.

KOMENTARI