instant fap
NaslovnicaVijesti

Huawei će nove mobitele prodavati bez Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Huawei će nove mobitele prodavati bez Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Kompanija Facebook neće dozvoliti Huaweiju da prodaje svoje nove mobitele s njenim preinstaliranim aplikacijama.Ovo je posljednji primjer koji pokazuje posljedice prekidanja veza između zapadnih tehnoloških kompanija s kineskom telekomunikacijskom kompanijom Huawei nakon što je američki predsjednik Donald Trump zabranio trgovinu.

Vlasnici Huaweijevih smartphonea će i dalje moći preuzimati i koristiti aplikacije poput Facebooka, WhatsAppa i Instagrama te će nastaviti dobijati nadogradnje putem Play Storea, tako da ih Huawei samo neće moći koristiti kao preinstalirane, što je inače slučaj sa sličnim uslugama kao što je Twitter.

Facebook očigledno ima drugačiji pristup trgovinskoj zabrani od Googlea koji je osigurao privremenu dozvolu za slanje sigurnosnih nadogradnji na postojeće Huaweijeve mobitele. Smartphonei komapnije Huawei koji su u prodavnicama, koji još nisu isporučeni ili napravljeni će i dalje imati Googleove usluge preinstalirane, ali Facebook zabranjuje preinstaliranje na “svaki smartphone koji još nije napustio fabriku”.

Ovo nije zabrinjavajuće za Huawei kao prethodne odluke Googela i ARM-a koje osgraničavaju korištenje osnovnih Android usluga i razvoj vlastitih čipova. No, ovaj potez Facebooka zatvara Huaweiju još jedan put da klijentima isporuči ključne aplikacije trećih strana, čime se naglašava činjenica da će morati krenuti samostalno sa svojim app storeom.

KOMENTARI