instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Huawei najavio dolazak HarmonyOS-a i predstavio nove uređaje

Huawei najavio dolazak HarmonyOS-a i predstavio nove uređaje

Kompanija Huawei je najavila dolazak njenog operativnog sistema HarmonyOS na postojeće nove i mnoge stare uređaje, a tema događaja su bili novi tableti, pametni sat i nadolazeći smartphone P50.

HarmonyOS stiže na mobitele putem nadogradnje, a jedan od direktora Huaweija, Richard Yu, rekao je da će ga dobiti oko 100 različitih modela koji se koriste širom svijeta. Među tim uređajima su i tablet kompjuteri poput MatePada Pro, a radi se o velikim promjenama jer su prethodni uređaji koristili open-source verziju Androida u kojoj su Huaweijeve usluge mijenjale Googleov softver zbog američkih sankcija.

HarmonyOS će u prvo stići na flagshipe kao što su Mate 40, P40 i Mate 30 serija, a potom će tokom godine naći put do većeg broja modela. Stariji mobiteli kao što su Mate 9, Mate 10, P20 i P10 također će dobiti update, ali u prvoj polovini sljedeće godine.

Huaweijev operativni sistem omogućava mobitelima da se lakše i jednostavnije spoje s drugim uređajima, uključujući lakšte uparivanje s kompatibilnim slušalicama i zvučnicima putem drag-and-drop interfejsa. OS donosi poboljšanu podršku za homescreen widgete. koji su slični onim na Appleovim iOS-u 14 iz prošle godine. Također, povratak na ranije otvorene aplikacije će biti bolji.

HarmonyOS je prvobitno najavljen 2019. godine, a prvi uređaj koji ga je koristio bio je Vision TV tadašnjeg podbrenda Honor koji je sada samostalan. Međutim, prošle godine je Yu najavio da će OS stići na mobitele u 2021. godini.

Iako se promoviše kao potpuno novi OS, HarmonyOS dijeli dosta koda s open-source verzijom Androida koju mijenja.

Huawei je predstavio tablet 12,6-inčni MatePad Pro, manji 10,8-inčni MatePad Pro te novi MatePad 11. Svi tableti koriste HarmonyOS, ali manji Pro i MatePad 11 su dobili Qualcommove Snadragon procesore, a ne Huaweijeve Kirin procesore koji su dio starijih uređaja.

Pomenuti 10,8-inčni MatePad Pro dolazi sa Snapdragonom 870, dok 10,95-inčni MatePad 11 pokreće Snapdragon 865.

Pomenuti 12,6-inčni MatePad Pro koristi Huaweijev Kirin 9000E procesor. Web kamera je smjeđtena u ivicu OLED ekrana rezolucije 1.600×2.560 piksela, tablet napaja baterija od 10,050 mAh koja podržava 40W žičano i 27W bežično punjenje, a omogućeno je i reverzibilno 10W punjenje drugih uređaja. Na stražnjoj strani tablet ima tri kamere, a dobio je i četiri mikrofona, osam zvučnika i opcionu 5G podršku. Huawei je ovom prilikom predstavio i drugu generaciju svoje M-Pencil olovke.

Kompanija tek treba objaviti cijene i dostupnost za Evropu.

Huawei je predstavio i Watch 3, svoj prvi pametni sat koji koristi HarmonyOS. Uređaj ima 1,43-inčni OLED ekran frekvencije osvježavanja od 60Hz te najveće svjetline od 1.000 nita. Njime se upravlja “rotirajućom krunom”, baš kao što je slučaj s Apple Watchom. Postoje tri modela, active s gumenom narukvicom, classic s kožnom te elite verzija s metalnom.

Sat posjeduje različite senzore, podržava eSIM funkcionalnost te direktno obavljanje glasovnih poziva, kao i QI bežično punjenje. U prodaji će se naći i napredniji Watch 3 Pro.

Na ovom događaju je najavljen dolazak smarthonea Huawei P50.

KOMENTARI