Humanost na djelu: Pomoć bh. državljanima na liječenju u Turskoj

HomeVijestiBiH

Humanost na djelu: Pomoć bh. državljanima na liječenju u Turskoj

Evo kako će izgledati nastava u RS-u: Koliko će trajati čas, koliko djece u učionici

U vrijeme pandemije virusa Covid-19 mnogi ljudi su se našli u teškim situacijama u svim državama svijeta. Tako se u Turskoj zatekao veliki broj naših državljana, koji su u ovu državu došli iz poslovnih, turističkih, zdravstvenih ili nekih drugih razloga. Kada su povodom pandemije uvedene restrikcije, izvjestan broj bosanskohercegovačkih državljana je uspio da se vrati u Bosnu i Hercegovinu, međutim dosta njih, a naročito onih koji su u Tursku stigli zbog liječenja, nisu uspjeli doći kući.

Među njima su i dvije porodice čija su djeca operisana, jedna porodica je iz Kaknja, a druga iz Tuzle. Morali su se zadržati duže u Turskoj zbog oporavka nakon postoperativnog postupka, ali i ukinutih avio-linija na relaciji Turska – BiH, bez obzira što su otpušteni iz bolnica po završetku bolničkog tretmana.

Riječ je o djevojčici Lejli Zahirović (10) koja je imala komplikovanu operaciju kičme, a koja je zajedno sa roditeljima, poslije otpusta iz bolnice, praktično ostala na ulici. Drugo dijete je Adi Puzić (16) iz Tuzle, koji je također imao operaciju na kičmi, a koji je još kao mali ostao bez oca. U Istanbul je došao sa majkom Jasminom. I oni su otpušteni iz bolnice i bila im je potrebna pomoć, obzirom da su praktično ostali sami i bespomoćni u Istanbulu.

Na poziv i apel odgovornih osoba iz Generalnog konzulata BiH u Istanbulu, kao i Ambasade BiH u Ankari, ovim ljudima je u pomoć priskočila Federacija udruženja kulture BiH u Turskoj, i u koordinaciji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH (SSD BiH), na ovaj apel su prvi reagovali Bosanci i Hercegovci iz mjesta Sakarya/Adapazar, odnosno Bosanskohercegovačkog udruženja za solidarnost i kulturu iz Adapazara. Sa svojim predsjednikom i poznatim privrednikom iz Turske, vlasnikom kompanje “Kromel”, g. Ismetom Çalışkanom obezbijedli su dva namještena stana i stavili ih na uslugu pomentim porodicama.


Ujedno g. Çalışkan je zadužio osobe iz udruženja koje svakodnevno obilaze i obezbjeđuju namirnice i ostalo potrebno za život ovih familija. Osim toga, obezbijedio je i smještaj dvojici studenata univerziteta u gradu Sakarya, inače iz BiH, Muameru Čamiću i Harunu Suljagiću, koji su ostali bez smještaja jer se studentski dom u kojem su boravili sada koristi za potrebe karantina.

– U ime svih Bosanaca i Hercegovaca želimo ovim putem da se zahvalimo g. Ismetu Çalışkanu, čiji su potomci prije 100 godina doselili iz Bihaća u Tursku, a koji nikada nije zaboravio svoje porijeklo niti korijenje, čovjeku koji pored toga što je vrlo uspješan i cijenjen privrednik, održava i konstantne veze sa svojom BiH, a vrlo je aktivan i u bh. udruženjima u Turskoj, poručio je Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0