Iako u sedmoj deceniji života, sama brine o voćnjaku

HomeUncategorized

Iako u sedmoj deceniji života, sama brine o voćnjaku

Kupuj(e)mo domaće: Happy Sana Soap

Rekordan urod voća, koji će premašiti četrdeset tona različitih vrsta plodova, ubrala je ove godine Jerka Dropulić (70), vlasnica najvećeg voćnjaka na području Općine Sanski Most. Ističe kako se u poslednje tri godine, nakon moždanog udara kojeg je pretrpio njen suprug Ivan (78), sama brine i stara o voćnjaku koji broji preko hiljadu stabala različitih vrsta voća.

Kaže kako su godine mukotrpnog truda i rada, uložene u obnovu i podizanje voćnjaka ove godine dale pun rezultat. Voćnjak je dao urod od oko 35 tona jabuke, nekoliko tona kruške i šljive, a Dropulićeva ističe kako je i aronija, nova kultura koju su zasadili prije tri godine, izuzetno dobro rodila. „Suprug je teško pokretan i već nekoliko godina prikovan za krevet. Nekada smo zajedno radili i podizali voćnjak, a sada je cjelokupan teret pao na mene.“, kaže ova vrijedna žena.

Dodaje kako je po struci poljoprivredni tehničar, te da joj je voćarstvo velika ljubav i životna zanimacija. „ Kada nešto volite, nije teško raditi. U voćnjaku sam od jutra do mraka, a uspjeh mogu zahvaliti tome što u proizvodnji primjenjujem isključivo prirodne metode uzgoja i održavanja voća.“, kaže Dropulićeva.

jerka-voće

Ističe kako prilikom prehrane stabala koristi isključivo organsko đubrivo i zaštitna sredstva koja se spravljaju na prirodan način, te da izbjegava upotrebu hemijskih preparata i supstanci. S ponosom ističe kako je na lokalnom tržištu, ali i šire, njeno voće pravi brend, te da veliku količinu proizvoda proda na kućnom pragu.

„Vjerovatno bih prodala i više, ali put do moje kuće je makadamski i loše se održava. Ipak, ljudi ne žale da dođu i kupe voće.“, ističe Dropulićeva. Prema njenim riječima, dio voća lošije kvalitete, završi u proizvodnji soka i rakije, koji su kod kupaca također na glasu. Dropulićeva se prisjeća se kako su se ona i suprug, nekoliko godina nakon završetka rata, iz izbjeglištva u Hrvatskoj vratili na svoje imanje, te zatekli porušenu kuću, opustošen i zarastao voćnjak.

Supružnici su nekada radili u banjalučkoj „Vitaminci“, ali su neposredno pred početak rata odlučili da u rodnim Brdarima podignu vlastiti voćnjak. „Trebalo je dosta truda, vremena i energije da se voćnjak dovede u red. U njegovu revitalizaciju smo uložili gotovo cjelokupnu ušteđevinu, ali smo znali da će se ulaganja vratiti.“, ističe Dropulićeva.

Dodaje kako se od voćarstva može živjeti, a ove godine od plasmana svojih proizvoda na tržištu očekuje oko pedeset hiljada maraka prihoda.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0