instant fap

Ide zima, a oni nemaju ni kupatilo: Osmero srebreničke djece u kućicama sanja bolje dane

Ide zima, a oni nemaju ni kupatilo: Osmero srebreničke djece u kućicama sanja bolje dane

U nehumanim životnim uslovima, ova podrinjska dječica, zajedno sa svojim roditeljima, sanjaju bolje i sretnije dane.

U jednoj kućici od dvadesetak kvadrata živi Mirsad Kapić, njegova supruga Almedina i petero djece, dok u drugoj, skoro istoj kućici, živi njegov brat Mersudin, supruga i njihove tri kćerkice. Braća Kapić su porijeklom iz Maglaja, a životni putevi su ih doveli do Podrinja, i ovog srebreničkog naselja, gdje preživljavaju sa svojim porodicama.

– Ni muž, ni djever ne rade. Ponekad odu kod privatnika na dnevnicu i tako ponešto zarade. Uglavnom, nemamo osnovnih uslova za život. Zaista je teško. Evo, zima ide, a mi djecu kupamo na verandi. Zbog toga svaki dan djecu vodim doktoru, svaki dan jedno dijete bolesno – ispričala nam je  Almedina.

Ističe da njeno najstarije dijete ima sedam godina, drugo ima pet, treće četiri, a četvrto dvije i po godine.

– Prije mjesec dana smo dobili bebu. Sada imamo petero djece i svaka pomoć bi nam dobrodošla. Ko god može, neka na bilo koji način pomogne. Posebno bi nam trebala i pomoć u hrani. U istoj situaciji je i djever i njegova porodica – ispričala nam je ova majka.

Inače, ovim porodicama je do sada pomagalo Udruženje Prosvjetitelj – Muallim, koje je do sada realizovalo stotine akcija pomoći ugroženim porodicama.

(S. Karić/Faktor.ba)

KOMENTARI