instant fap

Idilično i bajkovito / Prokoško jezero – ljepote modrozelenog bisera u odličnom videu

Idilično i bajkovito / Prokoško jezero – ljepote modrozelenog bisera u odličnom videu

Na popisu ljepota naše zemlje u vrhu stoje bosanskohercegovačka jezera.

Modrozelene ljepotice, gorske oči, prirodni i vještački dragulji… zovemo ih različitim imenima, a u posljednje vrijeme sve su zanimljivija stranim i domaćim turistima.

Prirodna jezera u BiH zahvataju 65,1 kvadratni kilometar površine, od čega na Buško jezero otpada 56,7. Ako se ova površina usporedi s ukupnom površinom naše države, onda prirodna jezera zahvataju svega 0,11 posto.

Jedna od prirodnih modrozelenih ljepotica jeste i Prokoško jezero. 

Gorsko oko, glacijalnog, ledničkog porijekla, smješteno je u njedrima planine Vranice, negdje na 1.600 metara iznad mora. Od Fojnice je udaljeno 22 kilometra.

Okruženo vrhovima, nerijetko i dvijehiljademetarskim, s ljudima se bori decenijama, ali pobjeđuje.

Na jugozapadnoj jezerskoj slivnoj strani izgrađen je veći broj kućica, katuna, stočarskih koliba i vikendica koje čine ambijent bajkovitim i idiličnim, a koje ujedno, kako tvrde stručnjaci, narušavaju prirodnu ravnotežu jezera, svrstavajući ga u najugroženija planinska jezera.

Bilo da ste već posjetili ovaj biser prirode ili tek planirate, uživajte u odličnom snimku iz zraka i sa zemlje ovoga jezera za koji je zaslužan Dron.ba.

Otputujte nakratko do Prokoškog jezera:Stanovnici Prokoškog jezera preporučuju posjete selu i jezeru u toplijim danima godine jer je selo teško pristupačno u periodima s kraja jeseni do aprila zbog debelog sloja sniježnog pokrivača. Mjesto je poznato kao izletište a pojedini mještani nude i konak po vrlo pristupačnim cijenama. 

Osim toga, mještani nude bogat asortiman organski proizvedene hrane od mlijeka domaćih životinja koje pasu ljekovito bilje s okolnih padina.

Jezero se puni vodom iz lednika, podjezerskih i okolnih izvora lociranih u podnožju Debelog brda, topljenjem snijega s okolnih padina i atmosferskim talozima. Vodu gubi otokom veličine manje rijeke, procjeđivanjem i isparavanjem.

KOMENTARI