Iftar u prirodi nakon planinarenja: Dolaze i muslimani i nemuslimani

HomeVijestiBiH

Iftar u prirodi nakon planinarenja: Dolaze i muslimani i nemuslimani

Ishrana u ramazanu: Šta je najbolje jesti za sehur?

Prije skoro sedam godina u Zenici je pokrenut projekt pod nazivom Šetnja do iftara. Riječ je o ideji planinara i turističkog vodiča Afana Abazovića iz Zenice.

Šetnja do iftara je projekt koji spaja ideju zdravog života, promociju boravka u prirodi, te spoja aspekta duhovnosti s prirodnim kruženjem.

Naravno, to na lijep način rezultira i druženjima, spajanjem ljudi, kultura, zajednica, što jedan od važnih aspekata ramazana. Nakon godina pandemije, ove godine se očekuje još snažnija afirmacija ovog projekta.

“Obični Facebook status tog ramazana 2015. godine da svoje prijatelje pozivam da odemo redovnom autobuskom linijom na Vjetrenice, a onda preko planine Kuber da dođemo do vidikovca Kljun kod Gornje Zenice, pokrenuo je lavinu interesovanja o planinarenju, posebno kod onih nultih početnika, muslimana i nemuslimana”, priča Abazović za Radiosarajevo.ba.

Do tada, posve neuobičajen način dočeka svetog trenutka kakav je iftar, i to na planini, u lijepom društvu, sa korisnim sadržajem i organiziranim planinarenjem, buknuo je na način da smo, kroz aktivnosti Udruženja „Azimuth 135“, pa su svaku narednu „turu“ imali u prosjeku 90-100 učesnika.

“Koncept je veoma jednostavan – nedjeljama u toku ramazana se okupimo. Bus nas odveze do neke lokacije sa koje se planinari laganim stazama, da bi se, potom, došlo na vidikovac na Zenicu, gdje se iftar vadi iz ruksaka i konzumira na licu mjesta. Uz to, učesnici se uvode u planinarenje, upoznaju historijsko-geografske odlike zeničkog kraja, borave na zraku, druže se i međusobno upoznaju i onda, nakon ramazana, nastavljaju sa planinarenjem, u dosta ozbiljnijem obliku”, dodaje Afan.

Ove godine, kaže, imaju u planu neke nove i neke stare ture i lokacije, a sve su u rubnim gradskim područjima Zenice, a to su Križ, Hamida, Zvečaj i Golubak.

“Za učešće je potrebno imati udobnu obuću za hodanje po neravnom terenu i iftar u ruksaku, a prijatelji projekta ponekad obezbijede prijevoz i dio iftara. Tako su ove godine učinili porodica Dedić iz Zenice, koji žive u Njemačkoj, Hasena Lužić, Samir Zukić Cober, ali i kompanije poput pekare „Pruščanović“, „TopClean“, auto-škole „Ajan“, trgovine „Sehara“, autodijelovi „Central M“ i svi oni koji su svojim radom, trudom, podrškom i povjerenjem učinili da #ŠetnjaDoIftara bude brend grada Zenice”, kazao je zaključuje Abazović.

Sve informacije o Šetnji do iftara, ali i o ostalim aktivnostima udruženja, mogu se dobiti na profilima na društvenim mrežama www.facebook.com/azimuth135 www.instagram.com/azimuth.135

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: