instant fap

Imovina “Famosa” na prodaju

Imovina “Famosa” na prodaju

Dio imovine preduzeća „Famos“ u Sanskom Mostu, ponuđen je ovih dana na prodaju u stečajnom postupku. Predmet prodaje su poslovne zgrade ove firme, kao i zemljište, a određena početna cijena imovine iznosi 1.365.729 maraka.

Precizirano je da će se prodaja odvijati putem javnog natječaja, a pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica koja do kraja mjeseca maja dostave zatvorene pismene ponude, nakon čega će biti upriličeno njihovo otvaranje te izbor najpovoljnije. Inače, ovo nekada uspješno sansko preduzeće se u poslednjih nekoliko godina nalazi u stečajnom postupku kojim se nastoje izmiriti velika dugovanja prema povjeriocima.

Sansko preduzeće “Famos” nekada se nalazilo u sastavu istoimenog holdinga i proizvodilo je spojnice za vozila. U poslijeratnom periodu firma je izdvojena iz pomenutog holdinga i nekoliko pokušaja njene privatizacije okončano je neuspjehom. Najveći problem u tom procesu bili su imovinski odnosi, jer je veći dio imovine pod bankarskom hipotekom. Zbog nedefinisanog statusa u proteklim godinama, imovina preduzeća konstantno se nalazila na udaru provalnika i sakupljača sekundarnih sirovina što je rezultiralo izuzetno velikom devastacijom gotovo cjelolupne imovine.

KOMENTARI