instant fap

Impakt i Općina Sanski Most podržali 5 novih biznisa u Sanskom Mostu

Impakt i Općina Sanski Most podržali 5 novih biznisa u Sanskom Mostu

Investicijska fondacija Impakt i Općina Sanski Most, organizovali su javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“. Na ovom događaju, predstavljeno je 6 poslovnih ideja iz kreativne industrije, usluga prevoza, uređenja površina i uslužnih djelatnosti.

Od 6 učesnika inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje, njih 5 će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj njihovih poslovnih poduhvata.

Investicijska fondacija Impakt Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske, a koji je tokom 2018. i 2019. godine u saradnji sa 32 lokalne zajednice u BiH realizirao YEP inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje 120 novih poslovnih poduhvata širom BiH, u 2020. godini nastavili su realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima, a u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Općine Sanski Mostu 2020. godini realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ u okviru kojeg je u protekla 2 mjeseca organizovana preduzetnička obuka fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

Kao rezultat obuke, grupa od 6 polaznika je razvila poslovne modele i planove i na današnjem događaju stručnoj komisiji predstavili detaljne prikaze svojih poslovnih prijedloga.

Komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici Investicijske fondacije Impakt, Općina Sanski Most i JU Službe za zapošljavanje USK pozitivno je ocjenila 5 poslovnih ideja koji će u narednom periodu imati priliku aplicirati za bespovratnu finansjsku podršku u iznosu od 5000 KM te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj biznisa.

KOMENTARI