instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

In memoriam Zikret Tufek

In memoriam Zikret Tufek

Zikret Tufek (22.11.1948 – 14.05.2023)

U Kristianstadu u Švedskoj, iznenada je u 75-oj godini preminuo poznati Sanjanin Zikret Tufek: privrednik, direktor, branilac samoupravljanja, advokat, fudbaler „Podgrmeča“ i sportski djelatnik.

Piše: Fikret Tufek

16.05.2023.

Zikret Tufek je rođen u Tomini 22.11.1948, gdje je išao u osnovnu školu, koju je nastavio u Sanskom Mostu 1958/59. godine, nakon čega je pohađao gimnaziju (1963-1967), tokom koje je već igrao fudbal od 1965/66. godine za NK „Podgrmeč“. Nakon završetka gimnazije 1967,Tufek je završio pravni fakultet u Sarajevu 1973. i počeo raditi kao pravnik u GIK „20. oktobar“, čiji je bio stipendista, da bi od 1980. bio direktor OUR-a „Zanatstvo“; nakon toga bio je pravobrnilac samoupravljanja općine Sanski Most. Advokatskim radom bavio se od 1990, do progona 7.9.1992, da bi se ponovo vratio kao advokat u Sanski Most 29.3.2004, radio do 2020, ali i dalje neoficijelno. Od svoje „Sane“ se nije odvajao od 1958. godine, izuzev nakon agresije na BiH 1992. Ostao je razapet između BiH i Švedske.

Zikret Tufek se pročuo dobrim igrama, nosio s ponosom br. 3, lijvi bek, dugo godina, posebno se isticao kada je NK „Podgrmeč“ bio u Republičkoj ligi BiH i kada su treneri bili Smail Alagić i Ante Gombović, te često bio igrač utakmica i „Dijete Podgrmeča“, od kojeg se nije odvajao ni uz jako primamljive ponude. NK „Podgrmeč“ prvi nogometni klub u novoj Jugoslaviji (4.4.1944), pobratim s HNK „Hajdukom“ od 1974, najstariji u bivšoj Jugoslaviji,kojem su bili u posjeti 1976, te igrali uzajamne utakmice u Splitu i Sanskom Mostu. Pookončanju fudbalske karijere 1977. Zikret Tufek je bio dugo godina predsjednik NK „Podgrmeč“ i sportski funkcioner: predsjednik Međuopštinskog Fudbalskog saveza Banjaluke- Bosanska krajina i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Porodica Zikreta Tufeka: supruga Emira (rođ.Aganović) i djeca: Dino, Zanin i Sanjin su morali napustiti Sanski Most 7. septembra 1992. godine sa jednim od brojnih konvoja progona nesrpskog življa; nakon manje od mjesec dana kod rodbine u Zagrebu, porodica je 2. oktobra 1992. došla u Kristianstad u Švedskoj, gdje su nastavili „drugi život“, izbjeglički: tuse rodila kćerka Sanna 2.2.1994, kojoj je iz ljubavi na svoj zavičaj, odabrao baš ime Sana.Djeca žive i rade u Švedskoj.

Zikret Tufek je u Švedskoj završio kurs švedskog jezika i radio na različitim poslovima.Tokom agresije na BiH bio je član bh. udruženja“ „Zmaj od Bosne“ u Kristianstadu, te učestvovao u svim akcijama prikupljanja humanitarne pomoći BiH koje su vodilo udruženje„Zmaj od Bosne“, Savez bh. udruženja u Švedskoj, MDD „Merhamet“, Islamska zajednica iUdruženje Sanjana u Švedskoj: gdje je bio inicijator i nosilac svih akcija prikupljanja pomoći Armiji RBiH: posebno 5. i 7. korpusu ARBiH.

Srce je vuklo Zikreta njegovoj rodnoj grudi, vratio se advokaturi u Sanskom Mostu 2004. godine. Kombinirao je rad u Sanskom Mostu sa dolascima porodici u Kristianstad, razapetizmeđu BiH i Švedske. Zadnji bajramski dolazak porodici: srce nije izdržalo jak srčani udar 14. maja 2023. godine!

Baš je teško biti izbjeglica, posebno u zrelim godinama života: „Ovdje nismo – a tamo nas nema“.                              

Sve asocira na Branka Ćopića: 

„Ima jedna zemlja od Une do Drine…“: 

„Ima jedna rajska bašta,                  

U kojoj se voli, prašta, 

U toj bašti ruža rosna, 

Ima jedna Zemlja Bosna!”.

Zikretov život je bio plodan i sadržajan: stalno s rajom, često u centru pažnje i uzkarizmatičan smijeh. U slobodno vrijeme slikao je, najčešće pejsaže Sane. Iza Zikreta su ostali u užoj porodici supruga Emira, djeca Dino, Zanin, Sanjin i Sanna, snaha Sanela, unučadEnzo (12) i Iris (4), s kojima je najradije provodio vrijeme, te četiri brata i sestra, brojna rodbina, komšije, prijatelji i poznanici.

KOMENTARI