instant fap

Incko: Za zastoje krivi lideri u FBiH i Dodik

Incko: Za zastoje krivi lideri u FBiH i Dodik

Za zastoje u BiH odgovorni su politički lideri, a zastoji se manifestuju kroz krizu vlasti u FBiH i antidejtonsku retoriku u RS, prevashodno od strane Milorada Dodika, predsjednika RS, stoji u izvještaju koji je danas Savjetu bezbjednosti UN-a podnio visoki predstavnik Valentin Incko.

Rekao je da je negativna dinamika bila prisutna kroz cijeli period koji pokriva ovaj izvještaj, odnosno od kraja oktobra prošle pa do 30. aprila ove godine.

“Kombinacija ovih faktora u svjetlu stvarne ekonomske i socijalne krize koju trpi veći dio populacije, prouzrokovali su veliku zabrinutost međunarodne zajednice”, naveo je Incko.

Kao dobre vijesti naveo je relativnu efikasnost Savjeta ministara BiH, koji je rekonstruisan u novembru prošle godine, istakavši da je i državni budžet usvojen na vrijeme.

Dobra vijest je, kako je istakao, i funkcionalnost nove vlade RS, koja se, kako je naveo, odmah uhvatila u koštac sa ekonomskim problemima.

“Promjena u Vladi obavljena je glatko, za razliku od haotične situacije koja okružuje probleme sa federalnom vladom. Za razliku od federalne, Vlada RS održava redovne sastanke tražeći rješenja za mnoge ekonomske i socijalne izazove, dok izražava podršku evropskim integracijama”, naveo je Incko.

Pohvalio je i rad Predsjedništva BiH, a za Nebojšu Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva, je rekao da je imao seriju konstruktivnih posjeta zemljama u regionu.

Pozitivni koraci su, kako je naveo, u sjeni krize u FBiH, koja je počela u junu prošle godine i još nije završena.

Uprkos krizi u FBiH, za Incka je mnogo ozbiljniji problem potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje, kako je istakao, dolazi iz RS.

Incko je pohvalio nedavne izjave Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, koji se izvinio za srpske ratne zločine, uključujući i Srebrenicu.

Dodik: Izvještaj pun stereotipa

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je izvještaj Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, Savjetu bezbjednosti UN-a pun netačnosti i stereotipa koji su stvoreni u prošlosti.

On je precizirao da se netačnosti odnose na pozivanje na Ustav BiH u pogledu pitanja koja nisu njime regulisana, među kojima su Sud i Tužilaštvo BiH, jer, kako je naveo, Incko tvrdi da je to ustavna kategorija.

“To nije nadležnost BiH, nego rezultat nasilja visokih predstavnika. Oni to, naravno, neće da kažu, ali naše je da govorimo o tome”, rekao je Dodik.

On je dodao da su visoki predstavnici doprinijeli da BiH bude neuspješna zemlja. (Srna)

KOMENTARI